Američke energetske tvrtke prvi put više isplatile dioničarima nego investirale u nova naftna polja

Pixabay.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vodeće američke energetske tvrtke prošle su godine po prvi puta isplatile više novca dioničarima nego što su uložile u nova naftna i plinska polja, navodi se u izvješću Ernst & Young LLP-a objavljenom u utorak koje prenosi Hina.

Američke energetske tvrtke bile su usredotočene na ponovno stjecanje naklonosti ulagača nakon što su godine prekomjernog trošenja na povećanje proizvodnje naštetile povratima i dovele ih u nepovoljnu situaciju.

Fokus na povrate podigao je udio energetskog sektora na oko 4,5 posto tržišne vrijednosti tvrtki iz burzovnog indeksa S&P 500, čime je udvostručena njegova težina od 2020., ali mu se udio zadržao znatno ispod prosječnih osam posto.

Lani je 50 najvećih američkih neovisnih proizvođača nafte i plina potrošilo na dividende i otkup dionica 58,8 milijardi dolara, premašivši 55,1 milijardu dolara izdvojenih za istraživanje i razvoj.

Ukupna dobit te skupine tvrtki, koja uključuje zvijezde iz segmenta proizvodnje nafte iz škriljca kao što su DiamondBack Energy, Pioneer Natural Resources i ConocoPhillips, premašila je 333 milijarde dolara prošle godine, što je za trećinu više u odnosu na 217 milijardi dolara 2014., kada su cijene nafte na američkom tržištu u prosjeku iznosile 93 dolara po barelu.

Prošlogodišnje isplate ulagačima znatno su porasle, za 214 posto u odnosu na 2021. i više od sedam puta u odnosu na razine iz 2020., stoji u izvješću. Ulaganja u pronalaženje i crpljenje nafte i plina također su porasla, ali puno blažim tempom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari