Svjetski dan turizma: Važnost zelenih ulaganja za održiv razvoj turizma u Hrvatskoj

Pixabay.com
Svjetski Dan turizma odvija se u organizaciji UNWTO, u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, Foto: Pixabay.com

Ulaganja u zelenu i digitalnu tranziciju turizma, ljude, objekte i sadržaje u svjetskom i hrvatskom turizmu su ključni za  njegov održivi razvoj, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u povodu Svjetskog dana turizma, 27. rujna.

Svjetsko obilježavanje Dana turizma odvija se u organizaciji Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja će u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, tijekom naredna dva dana okupiti predstavnike više od sto država članica, državnih i turističkih lidera iz javnog i privatnog sektora.

Glavnom temom ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma UNWTO je odredio “Turizam i zelena ulaganja”, piše Hina, naglašavajući važnost pojačavanja investicija za održivu budućnost turizma i to kroz ulaganja u ljude (u obrazovanje i vještine), planet (u održivu infrastrukturu i ubrzavanjem zelene transformacije), te u prosperitet (u inovacije, tehnologiju i poduzetništvo).

Stoga će UNWTO u Rijadu predstaviti Globalni okvir ulaganja u turizam te na nizu panela na visokoj razini raspraviti izazove i mogućnosti ulaganja u turizam, a objavit će i pobjednice prvog natjecanja UNWTO-a za žene u tehnološkim startupima za Bliski istok.

Turizam nikada nije bio važniji za naše ekonomije i društva. Njegov potencijal je golem i zato na Svjetski dan turizma slavimo sposobnost sektora da potakne rast i  razvoj, uz istodobno isticanje vitalne potrebe za ulaganjima koja će osigurati da taj rast bude uključiv i održiv”, rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Poručuje i da je vrijeme za nova inovativna rješenja, a ne samo tradicionalna ulaganja koja promiču i podupiru gospodarski rast i produktivnost, te da je zato Svjetski dan turizma i poziv na akciju međunarodnoj zajednici, vladama, multilateralnim financijskim institucijama, razvojnim partnerima i privatnim investitorima da se ujedine oko nove strategije ulaganja u turizam.

Hina/arhiv
Ministrica turizma i sporta RH, Nikolina Brnjac / Foto: Hina/Lana Slivar Dominić, lipanj 2023. godine

Brnjac: Hrvatska reformski pristupa održivom razvoju turizma s rekordnim sredstvima

Ministrica Brnjac predstavljat će Hrvatsku u Rijadu, koja će kao i druge članice UNWTO-a u svojim zemljama i regijama obilježiti Dan turizma nizom događaja i programa u organizaciji turističkih zajednica i destinacija, u suradnji s ugostiteljima, hotelijerima i drugima.

U Rijadu ću predstaviti našu reformu upravljanja turizmom oslonjenu na mjerljive podatke i najbolje prakse, čime možemo doprinijeti i globalnim naporima za održiviji turizam”, istaknula je za Hinu ministrica Brnjac, ocijenivši da time “Hrvatska postaje predvodnik u pogledu održivog turizma”.

Na ministarskom panelu o održivoj budućnosti turizma tako će predstaviti strateške korake Vlade ka održivom turizmu, od nove Strategije razvoja održivog turizma, u kojoj je fokus očuvanje prostora i okoliša te kvalitetu života stanovnika, preko novog Zakona o turizmu (u donošenju), koji će osigurati optimalnu turističku valorizaciju i očuvanje resursa na razini destinacija te alate gradovima i županijama za upravljanje razvojem, pa do novog investicijskog ciklusa u turizmu.

Rekordnim iznosom bespovratnih sredstava pokreće se i novi investicijski ciklus u skladu sa strateškim ciljevima, a nastavak zelene tranzicije i ulaganja u kvalitetu osigurat ćemo kroz sektorski program poticaja”, poručila je Brnjac.

Poruku i čestitke sektoru povodom Svjetskog dana turizma uputio je i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, naglasivši važnost novih ulaganja i aktivnosti koje destinacije poduzimaju kako bi se istovremeno uspješno bavile turizmom i sačuvale resurse i prirodno bogatstvo.

“I naš novi Strateški marketinški i operativni plan hrvatskog turizma do 2027. sadrži promotivne i razvojne smjernice i aktivnosti turizma. U HTZ-u potičemo i sve turističke subjekte i pojedince na poduzimanje ciljanih i koordiniranih aktivnosti kako bi izgradili društvo, pa i turizam, koji svjesno brine o prirodi i okolišu jer samo tako možemo činiti dobro za budućnost. Djelujmo već danas kako bismo imali bolje sutra”, poručio je Staničić.

Jedan odgovor

  1. Mogu samo zamislit njihov strateski marketinski plan? Nasi strateski planovi u Hrvatskoj…sve me strah!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari