Švedski Ericsson zaključio godinu s neto gubitkom

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je da je 2023. godinu zaključio s neto gubitkom, uz stagnaciju prihoda pod pritiskom slabe prodaje u Sjevernoj Americi, troškova restrukturiranja i otpisa imovine tvrtke Vonage.

Ericssonov neto prihod smanjio se lani za tri posto, na 263,4 milijarde švedskih kruna odnosno 23,2 milijarde eura. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, prihod se zadržao na razini 2022. godine. 

Kompanija je prošlu godinu zaključila s gubitkom prije kamata i poreza od 20,3 milijarde kruna, ukazujući na troškove restrukturiranja i otpis 32 milijarde kruna imovine američke tvrtke za komunikacije u oblaku Vonage u trećem tromjesečju, prenosi Hina. U 2022. bilježili su dobit od 27 milijardi kruna.

Kada se isključe troškovi, dobit prije kamata i poreza smanjila se za 34 posto, na 18,1 milijardu kruna.

Kompanija je u 2023. poslovala s neto gubitkom od 26,1 milijardu kruna. U 2022. poslovali su s neto dobiti od 19,1 milijardu kruna.

U ključnom odjelu opreme za mobilne mreže neto prihod je smanjen prošle godine za 11 posto, na 171,4 milijarde kruna, odražavajući upola slabiji rezultat u Sjevernoj Americi zbog znatno smanjenih ulaganja telekomunikacijskih tvrtki nakon rekordne 2021. i 2022. godine, ističu u Ericcsonu.

Dobavljači telekomunikacijske opreme očekuju izazovnu godinu zbog posustajanja prodaje u Sjevernoj Americi i mogućeg sporijeg rasta u Indiji. 

“Očekujemo da će tržišna nesigurnost protegnuti i na 2024., uz daljni pad tržišta Radio Access Networka (RAN), kada se izuzme Kina, budući da su naši klijenti i dalje oprezni i da se tempo ulaganja u Indiji normalizira”, rekao je izvršni direktor, Börje Ekholm.

Financijski direktor Carl Mellander najavio je smanjivanje troškova i u 2024., dodajući da bi mjere mogle uključivati i otkaze.

“Pomno ćemo proučiti sve troškove i nastaviti s prilagodbom dimenzija poslovanja u skladu s kretanjem tržišta i potražnje”, rekao je Mellander i dodao je da tvrtka još nije utvrdila koliko će radnika otpustiti ni koliki iznos planiraju uštedjeti.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari