AT&T odabrao Ericsson za novu američku telekom mrežu, dionice Nokije u padu

pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Američki AT&T priopćio je da je odabrao Ericsson za izgradnju telekomunikacijske mreže koja koristi samo takozvanu ORAN tehnologiju i koja će pokriti 70 posto njegovog bežičnog prometa u Sjedinjenim Američkim Državama do kraja 2026. godine, označavajući prekretnicu za novu tehnologiju.

ORAN ili otvorena radijska pristupna mreža obećava drastično smanjenje troškova za telekom operatere, piše Reuters, jer koristi softver i opremu temeljenu na oblaku mnogih dobavljača umjesto da se oslanja na vlasničku opremu koju isporučuju tvrtke kao što su Nokia, Ericsson i Huawei, koji međusobno ne rade.

Dok je nekoliko pružatelja telekomunikacijskih usluga kao što su Telefonica i Vodafone testiralo tehnologiju, masovno prihvaćanje postojećih operatera je sporo. Nove mreže Disha i japanski Rakutena koriste Open RAN. AT&T je analizirao Open RAN šest mjeseci s timom od stotina ljudi, te je pogledao više dobavljača i tražio prijedloge.

“Sva nova oprema koju ćemo izbaciti bit će sposobna za Open RAN”, rekao je za Reuters Chris Sambar, predsjednik AT&T mreže.

„Potrošnja AT&T-a mogla bi se približiti 14 milijardi dolara tijekom petogodišnjeg trajanja ugovora s Ericssonom. Dobivanje Open RAN ugovora učinit će Ericsson najvećim dobavljačem AT&T-a jer polako preuzima Nokijin udio“, priopćila je tvrtka.

Nokijine dionice pale su za 8,7 posto zbog nagađanja da bi tvrtka mogla izgubiti ugovor s AT&T-om, kažu analitičari. Godine 2020. Nokia je također pretrpjela neuspjeh kada je Samsung dobio ugovor vrijedan 6,64 milijarde dolara za isporuku 5G opreme za Verizon u SAD-u.

Nokia je izjavila da je svjesna planova AT&T-a i da očekuje pad prihoda od AT&T-a u poslovanju mobilnim mrežama u sljedeće dvije do tri godine.

“Nokia očekuje da će Mobile Networks ostati profitabilan u nadolazećim godinama, ali bi ova odluka odgodila rok za postizanje dvoznamenkaste operativne marže do 2 godine”, stoji u priopćenju.

Open RAN se borio jer su se glavni dobavljači telekomunikacija opirali otvaranju svojih vlasničkih sučelja za druge tvrtke zbog straha od gubitka posla. Ericsson je sada pristao otvoriti ta sučelja u cijelom svom okruženju, rekao je Sambar.

“Morate im dati nešto što stvarno žele, a zauzvrat, mi ćemo dobiti nešto što ne želi samo AT&T, već cijela industrija”, rekao je Sambar.

AT&T će i dalje imati ugovore s drugim Open RAN dobavljačima izvan ovog ugovora. Tvrtka očekuje potpuno integrirane Open RAN stranice koje će raditi u koordinaciji s Ericssonom i Fujitsuom, počevši od 2024. godine. Već 2025. mreža tvrtke imat će opremu od više dobavljača.

“Ovo nije ispitivanje na nižoj razini. Ovo smo mi i naš partner koji smo 100 posto u potpunosti uključeni u ovo, tako da mislimo da će ovo stvarno promijeniti industriju”, rekao je Sambar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari