Strah od stranaca u SAD-u: Tjeraju tvrtku da proda zemljište jer je u kineskom vlasništvu

Pixabay.com
Zemljište, ilustracija Foto: Pixabay.com

Arkansas je u utorak naredio Syngenti da proda 65 hektara poljoprivrednog zemljišta u toj američkoj saveznoj državi u roku od dvije godine jer je tvrtka u kineskom vlasništvu. Syngenta, globalni proizvođač sjemena, odluku je oštro osudila.

Američke farmerske grupe i zakonodavci sve više ispituju strano vlasništvo nad zemljom zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost, prenosi Reuters.

“Ovdje se radi o lojalnosti”, rekla je guvernerka Arkansasa Sarah Huckabee Sanders na konferenciji za medije.

Iz Syngente su rekli da su razočarani i nazvali odluku “kratkovidnom akcijom” koja će naštetiti farmerima u Arkansasu. Tvrtka posjeduje oko 610 hektara poljoprivrednog zemljišta u SAD-u koje koristi za istraživanje, razvoj i regulatorna ispitivanja proizvoda za poljoprivrednike u SAD-u, rekao je glasnogovornik Saswato Das.

“Naši ljudi u Arkansasu su Amerikanci kojima je jako stalo do toga da služe farmerima u Arkansasu”, rekao je Das. Tvrtka je vlasnik zemljišta u okrugu Craighead već 35 godina, dodao je.

Naredba je prva izvršna radnja Arkansasa prema zakonu donesenom ove godine u toj saveznoj državi koji zabranjuje određenim strancima da imaju zemljište u njoj. Kina je među zemljama koje spadaju pod tu zabranu jer podliježe američkim kontrolama izvoza oružja poznatim kao Međunarodni propisi o trgovini oružjem (ITAR), rekao je glavni državni odvjetnik Arkansasa Tim Griffin.

Syngenta je bila švicarska grupa za poljoprivredne kemikalije i sjemena te suparnik američke tvrtke Corteva i njemačkih tvrtki BASF i Bayer, a 2017. ju je kupila ChemChina za 43 milijarde dolara i pripojila je Sinochem Holdings Corpu u 2021. godini. ChemChina je “poduzeće u državnom vlasništvu” u Kini, rekao je Griffin.

Ako Syngenta ne uspije prodati svoju zemlju, u vlasništvu podružnice Northrup King Seed Co, Griffin ih može “prisiliti da odu iz države” pravnim postupkom, rekla je Huckabee Sanders. Država je također kaznila Syngentu s 280.000 dolara jer nije na vrijeme prijavila strano vlasništvo.

Strane osobe imale su udjele u otprilike 16,2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta u SAD-u na dan 31. prosinca 2021. godine, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a. To je bilo 3,1 posto ukupnog poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu i 1,8 posto ukupnog zemljišta. Kina je imala manje od jedan posto tog zemljišta, dok su kanadski investitori imali 31 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari