Za zakup poljoprivrednog zemljišta 289 natječaja

Pixabay.com
Natječaji za poljoprivredna zemljišta, Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je do sada 289 jedinica lokalne samouprave objavilo i dobilo suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 84 tisuća hektara, a u pripremi je i 65 novih javnih natječaja, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede RH.

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu države dobro je od osobitog interesa RH i najvažniji poljoprivredni resurs, podsjećaju iz resornog ministarrstva, te je stoga jedan od temeljnih ciljeva novih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu žurno raspisivanje natječaja i osiguranje dugoročnih uvjeta sigurnosti i stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. 

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva poljoprivrede da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako one ne raspišu natječaje sukladno rokovima propisanima Zakonom, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga, navode iz Ministarstva, prenosi Hina. 

Dodaju da su nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisali tri natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 20 lokalnih samouprava.

U odnosu na zadnje izvješće, objavljeno je sedam natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, 10 novih odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje te je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području dvije jedinice lokalne samouprave, ističu u priopćenju.

Navode i da u cilju ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, aktivno surađuju s jedinicama lokalnih samouprava, prenosi Hina. Uspostavljen je i način elektroničkog odgovaranja na upite jedinica lokalne samouprave u vezi s provedbom natječaja, pomaže se u komunikaciji s drugim institucijama, te se provode aktivnosti uspostavljanja informacijskog sustava za provedbu natječaja koji će značajno ubrzati postupanja.

Ove aktivnosti, priopćeno je iz Ministarstva, su u posljednjoj fazi te u konačnici dovesti do bržeg sklapanja ugovora i uvođenja u posjed novih zakupnika.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju izvjestilo da je broj jedinica lokalne samouprave koji je dobio saglasnost za natječaje iznosio 276.

5 Odgovora

  1. Nadamo se da neće biti više sile jer onda neće imati što raspisivati. Ionako je sve vezano za provedbu natječaja sumnjivo, zakon je klimav. Ne razumijem ga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari