Stopa zaposlenosti u EU premašila je 75 posto 2023., u Hrvatskoj još ispod tog prosjeka

Pixabay.com
Nezaposlenost, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Godine 2023. bilo je zaposleno više od 75 posto (195,3 milijuna) osoba u dobi od 20 do 64 godine u EU-u, što je najveći udio zabilježen od početka vremenskog niza 2009. To označava 3 uzastopne godine rasta nakon pada na 72 posto u 2020. zbog pandemije COVID-19.

Ova informacija proizlazi iz podataka o tržištu rada koje je nedavno objavio Eurostat prema nalazima članka Statistics Explained.

Među zemljama EU najveću stopu zaposlenosti bilježe Nizozemska (84 posto), Švedska (83 posto) i Estonija (82 posto). Najniže stope zabilježene su u Italiji (66 posto), Grčkoj (67 posto) i Rumunjskoj (69 posto).

U Hrvatskoj je zabilježena stopa zaposlenosti od 70 posto.

Podaci o zaposlenosti u EU državama: izvor Eurostat

Žene fleksibilnije za prekvalifikaciju od muškaraca

Godine 2023. stopa prekvalificiranosti u EU-u bila je 22 posto, s 21 posto za muškarce i 23 posto za žene. Prekvalificiranost je kad se osobe s tercijarnim obrazovanjem (visokim, fakultetskim) zapošljavaju u zanimanjima koja ne zahtijevaju tako visoku razinu obrazovanja.

Među zemljama EU-a, stopa prekvalificiranosti bila je najveća u Španjolskoj (36 posto), a slijede Grčka (31 posto) i Cipar (30 posto).

U međuvremenu, Luksemburg (5 posto), Danska i Češka (svaka po 13 posto) bilježe najniže stope.

Hrvatska stopa prekvalifikacije je također niska, s oko 14 posto.

U 18 od 27 zemalja EU-a žene su imale više stope prekvalificiranja od muškaraca, s najvećim razlikama zabilježenim na Malti i Slovačkoj (obje +8 postotnih bodova (pp)) i Italiji (+7 postotnih bodova).

Međutim, u 9 zemalja EU-a muškarci su imali više stope prekvalificiranja, a najveće su razlike zabilježene u Litvi (+5 pp), Latviji (+4 pp) i Bugarskoj (+3 pp).

Podsjetimo, stopa prekvalifikacije je kad su osobe s tercijarnim obrazovanjem (Međunarodna standardna klasifikacija obrazovanja (ISCED) razine 5-8) zaposlene u zanimanjima koja ne zahtijevaju tako visoku razinu obrazovanja (ekvivalent Međunarodnoj standardnoj klasifikaciji zanimanja (ISCO) glavne skupine 4 -9), kao postotak svih zaposlenih osoba s tercijarnim obrazovanjem. Ova se definicija temelji na Međunarodnoj standardnoj klasifikaciji zanimanja (ILO).

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari