Štern: Prelazak na euro doveo do revolucije cijena

Screenshot YouTube
Davor Štern, Foto: Screenshot/YouTube

Davor Štern bivši je hrvatski ministar gospodarstva i poduzetnik. Rođen je u Zagrebu 1947. godine, a školovanje je započeo u Izraelu gdje je završio osnovnu školu. Kasnije se vratio u Hrvatsku i završio srednju školu te je 1972. godine diplomirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon što je završio fakultet, radio je u INA Naftaplinu, a 1982. bio je imenovan za direktora podružnice INA-e u Moskvi. Od 1994. do 1995. godine bio je zamjenik ministra gospodarstva Hrvatske, a nakon toga je imenovan ministrom gospodarstva u Vladi Zlatka Mateše i na toj dužnosti je ostao do 1997. Potom je izabran za direktora INA-e i to je radio do 2000. godine. Kasnije se vratio u Moskvu gdje je do 2004. godine bio savjetnik predsjednika TNK-BP. Danas je u djelomičnoj mirovini i radi kao konzultant.

Štern je za Financije.hr komentirao glavna događanja u 2023. godini i rekao što očekuje u godini koja je pred nama.

Događaj godine

– Mislim da je događaj godine bio prelazak na euro. To je apsolutno tako u financijskom smislu, a ono što je nastalo time je jasno. Nastala je cjelokupna revolucija cijena koja je istovremeno sankcionirala nerealni tečaj kune prema euru i ostalim valutama koji je do tada vladao. Smatram da je do ovog cijelog niza povećanja cijena velikim dijelom došlo zato što je kuna bila precijenjena.

Osoba godine

– Ne bih htio da izdvojim političara, a u sportu nam se nitko pojedinačno nije iskazao. Rekao bih da je u svijetu osoba godine Elon Musk, a za Hrvatsku ne bih nikoga izdvojio.

Najbolji poslovni potez godine

– Najbolji poslovni potez mora biti onaj koji je donio nekome najveću dobit. No, mislim da nije bilo ništa posebno za izdvojiti ove godine. Smatram da nijedan potez nije zaslužio da bude potez godine. Bilo ih je, ali nisu bili bombastični.

Poslovni promašaj godine

– Ne bih ovo nazvao baš poslovnim promašajem, ali bih izdvojio zaostajanje u razvoju energetike u Hrvatskoj. To nije jedan poslovni promašaj, više ih je dovelo do toga.

Očekivanja u 2024. godini

– U 2024. godini očekujem konsolidaciju energetskog sektora. U privatnom životu želim samo zdravlje svojoj obitelji i ljudima u mojoj okolini.

18 Odgovora

  1. Naravno da je došlo do revolucije – nikad nije lova tako brzo nestajala kao sada $$$. Čudo!

  2. Ništa novog, a nit lijepog.

    Njega “nahvalili”, a on nikog osim svjetskog inovatora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari