Standard and Poor’s blago povećao kreditni rejting BiH

pixabay.com
BiH, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kreditna agencija Standard and Poor’s (S&P) blago je povećala kreditni rejting Bosne i Hercegovine (BiH), na “B+” uz stabilne izglede, ali i upozorenje kako se to može promijeniti pojačaju li se unutarnji politički sukobi, objavila je Središnja banka Bosne i Hercegovine.

U kategorizaciji koju koristi S&P zemlje koje imaju kreditni rejting s oznakom B, spadaju u među one čija je kreditna sposobnost spekulativna, a kreditni rizik veoma visok. BiH je do sada kod S&P-a imala kreditni rejting s oznakom “B” a poboljšanje je rezultat procjene analitičara S&P-a da se gospodarstvo te zemlje pokazalo otpornim unatoč otegotnim okolnostima, uključujući pandemiju covida, nekoliko epizoda političke nestabilnosti i slabiju vanjsku potražnju.

Realni BDP BiH, kako se navodi u objavi, u potpunosti se oporavio od pandemije, a analitičari S&P-a su na temelju ekonomskih pokazatelja za prvu polovicu 2023. godine, revidirali svoje projekcije rasta realnog BDP-a s jedan na dva posto. Na povećanje kreditnog rejtinga, piše Hina, utjecala je i povoljna fiskalna pozicija konsolidirane opće države s prognoziranim niskim neto dugom od 22 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do kraja 2023. godine.

Novčanica od 100 KM (cca 50 eura); preuzeto sa cbbih.ba

Troškovi servisiranja vanjskog duga bit će zadržani na prosjeku od 2,5 posto vladinih prihoda do 2026. godine što je niska razina u globalnoj usporedbi. Povećanje rejtinga temelji se i na očekivanjima agencije S&P da će doći do popuštanja unutarnjih političkih sukoba. Važnim smatraju i aranžman valutnog odbora po kojemu djeluje središnja banka, uz fiksni tečaj domaće valute konvertibilne marke vezan uz euro.

Analitičari S&P-a smatraju kako u idućih godinu dana, prenosi Hina, može uslijediti i novo povećanje kreditnog rejtinga postigne li se održiv prijelaz na donošenje političkih odluka temeljenih na konsenzusu, što bi, srednjoročno, moglo ubrzati reforme i gospodarski rast. S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći pojačaju li se politički sukobi, posebice bude li to ugrozilo servisiranje vanjskog duga.

Jedan odgovor

  1. U BiH je mala vjerojatnost da neće biti političke nestabilnosti, jer je političarima u interesu nestabilnost

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari