U Hrvatskoj u prvih šest mjeseci – 2.380 krivotvorenih euronovčanica

pixabay.com
Najviše"lažnih" eura u novčanicama od 50 eura Foto: Pixabay.com

U prvih šest mjeseci 2023. godine u Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) evidentirano 2.380 krivotvorenih euronovčanica nominalne vrijednosti 149.185 eura. Pronađeno je i 335 krivotvorenih eurokovanica, nominalne vrijednosti 656 eura. Većina krivotvorenih novčanica u optjecaj ulaze na maloprodajnim mjestima na kojima se autentičnost novčanica nedovoljno ili neadekvatno provjerava, odnosno na kojima se čak uopće ne provjerava.

Krivotvorine najčešće budu otkrivene prilikom polaganja utrška u banku ili specijaliziranu tvrtku koja se bavi obradom gotovog novca ili prilikom polaganja na bankomat. Iz optjecaja su, zbog krivotvorenja, u najvećem broju povučene novčanice od 50 eura, iz serije Europa. Slijede apoeni od 20 i 100 eura. Zbog velike vrijednosti apoena, novčanica od 500 eura je, odlukom Vijeća EU, još od 2019. godine se prestala tiskati, te ih je značajno manje u opticaju.

Prikaz procenta krivotvorenih novčanica eura, izvor HNB za financije.hr

Kako prepoznati “lažni” euro?

Većinu krivotvorenih euronovčanica brzo je i jednostavno prepoznati ako se primijeni metoda “osjeti-pogledaj-nakreni”. Osjetiti se može tekstura papira euronovčanica, koje se tiskaju na papiru od 100 posto pamučnih vlakana. Papir novčanica ima karakteristična svojstva: šuškavost, elastičnost, čvrstoću, hrapavost, dugotrajnost i veliku otpornost na savijanje. Iz HNB-a za naš portal naglašavaju da je lako prepoznati krivotvorinu ako se obrati pozornost barem na dva zaštitna obilježja.

Prvi je pogledom kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, kako bi se uočila zaštitna nit, ugrađena u strukturu papira, koja izgleda kao tamna neprekinuta traka. U zaštitnoj niti vide se oznaka nominalne vrijednosti i simbol valute (€).

Drugi zaštitni znak, podsjećaju iz HNB-a, nalazi se u donjem lijevom kutu lica novčanice, gdje bi se trebala nalaziti smaragdna brojka, koja pri zakretanju pokazuje efekt sjaja koji se kreće od gore prema dolje te izmjenu boje iz smaragdnozelene u tamnoplavu.

HNB podsjeća i da je još u srpnju 2022. godine pokrenula internetsku stranicu Euro edukacija, koja je i danas dostupna besplatno i bez prijave. Edukacija je prije svega namijenjena zaposlenicima na blagajnama malotrgovaca i javnosti, ali i drugim pojedincima koji obavljaju poslove tijekom kojih su svakodnevno u doticaju s većim količinama novčanica i kovanica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari