Spotify se suočava s milijardama dolara isplata čime znatno mijenja glazbenu industriju

Foto: Castorly Stock/Pexels

Švedski div prepoznao je ‘jasne i glasne’ kritike svog poslovnog modela i objavio podatke o isplatama u glazbenoj industriji.

Spotify je 2023. isplatio ukupno 9 milijardi dolara (8,3 milijarde eura) tantijema za streaming, što je najveća godišnja uplata bilo koje tvrtke glazbenoj industriji. Isplata, koja uključuje zaradu raspodijeljenu umjetnicima i vlasnicima prava, otkrivena je u nedavno objavljenom izvješću ‘Glasno i jasno’, prenosi Euronews Business.

Prethodno je ogromna švedska uslužna tvrtka digitalne glazbe, podcasta i videa bila pozvana da “poveća transparentnost” nakon kritika da to ne čini.

“Ovo je sve o tome koliko se plaća, koliko umjetnika postiže različite razine uspjeha. Dakle, svatko može imati pristup informacijama i biti u tijeku sa stanjem u industriji.”, rekao je Charlie Hellman, potpredsjednik Spotifyja i globalni voditelj glazbenih proizvoda.

Autorski honorari isplaćeni na temelju ‘streamsharea’

Prema izvješću – od kojih je prvo objavljeno 2021. – broj plaćanja gotovo se utrostručio u posljednjih pet godina. U 2023., 1250 umjetnika zaradilo je više od milijun dolara (900 000 eura) svaki od honorara za snimanje i objavljivanje, dok je 11.600 zaradilo više od 100.000 dolara (92.180 eura), a 66.000 više od 10.000 dolara (9.220 eura).

Spotify i drugi streaming servisi plaćaju tantijeme vlasnicima glazbe na temelju udjela u ukupnim streamovima, poznatim kao “streamshare”. To uključuje brojanje koliko su puta pjesme određenog vlasnika reproducirane i dijeljenje tog broja s ukupnim brojem streamova na tržištu.

Kako se glazbeni posao mijenja?

Glazbeni krajolik se mijenja. Godine 2023. više od polovice od 66.000 umjetnika bilo je iz zemalja u kojima engleski nije prvi jezik. Pjesme na španjolskom, njemačkom, portugalskom, francuskom i korejskom bile su među onima čije su se izvedbe istaknule.

Prema izvješću Luminatea na kraju 2023. godine, globalna glazbena industrija postigla je novi jednogodišnji rekord premašivši četiri trilijuna streamova u godini.

Dodatno, “indie” umjetnici, koji samostalno distribuiraju svoju glazbu ili su potpisali ugovore s nezavisnim diskografskim kućama, zaradili su 4,5 milijardi dolara (4,1 milijardu eura), polovicu svih tantijema koje plaća Spotify. Platforma je rekla da, počevši od 2024., više neće plaćati za pjesme s manje od 1000 streamova godišnje.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari