Europska komisija kaznila Apple s 1,8 milijardi eura zbog streaminga glazbe

Apple, ilustracija, Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Europska komisija u ponedjeljak je kaznila Apple s 1,8 milijardi eura zbog zlouporabe položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe.

Komisija je utvrdila da je Apple spriječio programere da informiraju korisnike iOS-a o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije, kao i da daju bilo kakve upute o tome kako se mogu pretplatiti na te jeftinije opcije.

Riječ je, piše CNN, o prvoj antimonopolskoj kazni koju je Apple dobio od Europske komisije, ali i o jednom od najvećih iznosa koje mora platiti neka tehnološka tvrtka.

Istraga protiv Applea otvorena je nakon što je tužbu podigao Spotify, još 2019. godine.

S vremenom se fokusirala na ugovorna ograničenja koja je Apple nametnuo razvojnim programerima aplikacija koja ih sprječavaju da informiraju korisnike iPhonea i iPada o alternativnim uslugama pretplate na glazbu po nižim cijenama izvan App Storea.

“Glavni zagovornik ove odluke, i najveći dobitnik ovom presudom, je Spotify. On ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage”, naveli su iz Applea.

Dodali su, također, da Spotify velik dio svog uspjeha duguje upravo korištenju njihovog App Storea, za što im ništa nisu platili.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari