Europska komisija kaznit će Apple s 500 milijuna eura?

App Store, Foto: Brett Jordan/Pexels

Europska komisija kaznit će Apple s oko 500 milijuna eura odnosno 539 milijuna dolara, zbog navodnih kršenja zakona o tržišnom natjecanju EU, izvijestio je u nedjelju Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Riječ je o istrazi pokrenutoj nakon što je Spotify podnio službenu žalbu regulatorima 2019. godine i vezanoj uz tvrdnje da je Apple ometao glazbene usluge trećih strana na svojim uređajima i davao prednost vlastitom Apple Musicu.

Pravila App Storea na većini tržišta zabranjuju tvrtkama kao što je Spotify da korisnicima naplaćuju pretplate izravno unutar aplikacije, zbog čega umjesto toga koriste Appleovu uslugu naplate App Store, koja uzima do 30 posto.

Bruxelles je podigao tužbu protiv Applea 2021. godine, ali je lani smanjio obujam istrage, odustajući od optužbe za tjeranje korisnika na upotrebu Appleovog sustava plaćanja unutar aplikacije.

Istraga se potom usredotočila na tvrdnje da je Apple otežavao aplikacijama da obavještavaju korisnike o jeftinijim alternativama pretplate izvan svoje izvorne App Store i time prekršio zakone EU o tržišnom natjecanju.

Ako bude izrečena, bit će to jedna od najvećih financijskih kazni koje je EU nametnula nekoj tehnološkoj tvrtki.

Apple se već ranije sretao s kaznama zbog antimonopolskog ponašanja, poput one od 1,1 milijarde eura u Francuskoj koja je kasnije smanjena na 372 milijuna eura nakon žalbe, no ovo će biti prva takva izečena od strane Europske komisije.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari