Apple plaća 25 milijuna dolara zbog favoriziranja stranih radnika u odnosu na Amerikance

Foto: Armand Valendez/Pexels

Apple će platiti 25 milijuna dolara nakon što ga je Ministarstvo pravosuđa teretilo za nezakonito favoriziranje stranih radnika u odnosu na američke državljane i nositelje zelene karte za određene poslove.

Ministarstvo pravosuđa u priopćenju navodi da Apple nije zapošljavao građane SAD-a ili osobe sa stalnim boravkom za poslove koji su ispunjavali uvjete za savezni program.

Taj program, pišu američki mediji, poslodavcima dopušta da sponzoriraju radnike imigrante za zelene karte, a njegovo nepoštivanje je u suprotnosti sa saveznim zakonom koji zabranjuje diskriminaciju na temelju državljanstva.

Ova nagodba dosad je najveća u slučajevima koji uključuju optužbe za diskriminaciju na temelju državljanstva. Od Applea se zahtijeva da plati 6,75 milijuna dolara građanskih kazni i 18,25 milijuna dolara neodređenom broju pogođenih radnika.

“Implementirali smo snažan plan sanacije kako bismo ispunili zahtjeve raznih vladinih agencija dok nastavljamo zapošljavati američke radnike”, komentirali su iz Applea.

Prema Ministarstvu pravosuđa, Apple nije oglašavao slobodna radna mjesta koja ispunjavaju uvjete za program, poznat kao stalna potvrda o radnoj snazi ili PERM program, na svojim stranicama kao što to inače čini za druga radna mjesta. Pritom se od kandidata za ta radna mjesta tražilo da šalju papirnate prijave iako obično dopušta elektroničke prijave.

Ministarstvo pravosuđa nije preciziralo na koja su se radna mjesta odnosili spomenuti postupci zapošljavanja niti kako je Apple od njih imao koristi.

Strana radna snaga često može biti jeftinija od zapošljavanja američkih radnika, a za imigrante koji se oslanjaju na svoje poslodavce za sponzorstvo zelene karte smatra se da je manje vjerojatno da će otići na drugi posao.

2 Odgovora

  1. Diskriminacija u bilo kojem obliku je kažnjiva.
    No u ovom kontekstu moglo bi se puno toga komentirati, možda bolje ne.
    Svako ima pravo na svoje mišljenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari