Apple ažurira softver iPhonea 12 jer ga je Francuska zabranila zbog zračenja

Pixabay.com
iPhone 12 Foto: Pixabay.com

Američka tehnološka kompanija Apple objavila je u petak da će ažurirati softver iPhonea 12 u Francuskoj, udovoljivši zahtjevu francuskih vlasti koje su privremeno zabranile njegovu prodaju zbog previsoke razine zračenja.

“Ažurirat ćemo softver francuskih korisnika i prilagoditi se protokolu koji koriste francuski regulatori. Veselimo se što će iPhone 12 i dalje biti dostupan u Francuskoj”, izvijestili su iz Applea.

“(Ažuriranje) je povezano s protokolom testiranja koji koriste francuski regulatori, a ne sa sigurnosnim problemom”, stoji u priopćenju.

Francuski mrežni regulator ANFR testirat će ažurirani softver u kratkom roku, izjavio je u priopćenju državni tajnik za digitalne poslove Jean Noel Barrot, naglasivši da će ažuriranje u konačnici uskladiti iPhone 12 s europskim standardima, koji su u primjeni u Francuskoj, prenosi Hina.

ANFR obavijestio je Apple u srijedu da je zabranio prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je njegova stopa apsorpcije zračenja (SAR) malo iznad zakonom propisanog ograničenja. Dodali su da će rezultate proslijediti regulatorima u drugim zemljama EU.

Da bi se problem riješio, dovoljno je ažurirati softver, izjavio je Barrot u intervjuu za Le Parisien, objavljenom u utorak, istaknuvši da Apple ima rok od dva tjedna.

I drugi europski regulatori pozorno prate francuski postupak, pa je tako nizozemski regulator u srijedu objavio da provjerava problem mogućeg prekomjernog zračenja iPhonea 12.

Njemački regulator naglasio je da bi postupak Francuske mogao poslužiti kao model za Europu u cjelini, a belgijski državni tajnik za digitalizaciju najavio je analizu mogućih zdravstvenih rizika, povezanih s Appleovim mobitelom.

Talijansko ministarstvo industrije objavilo je da prati situaciju, ali za sada ne namjerava poduzimati nikakve mjere, a situaciju prati i Portugal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari