Nakon francuske zabrane, iPhone 12 pod povećalom i drugih europskih regulatora

Foto: Cottonbro Studio/Pexels

Skupina europskih regulatora najavila je analizu mogućih zdravstvenih rizika Appleovog iPhonea 12 nakon francuske obustave prodaje zbog previsoke razine zračenja.

Francuski mrežni regulator ANFR obavijestio je Apple da je zabranio prodaju iPhonea 12 nakon što su testovi pokazali da je njegova stopa apsorpcije zračenja (SAR) malo iznad zakonom propisanog plafona.

Dodali su, navodi Hina, da će rezultate proslijediti regulatorima u drugim zemljama EU.

Da bi se problem riješio, dovoljno je ažurirati softver, izjavio je francuski državni tajnik za digitalnu ekonomiju Jean-Noel Barrot u razgovoru za Le Parisien, objavljenom u utorak, istaknuvši da Apple ima rok od dva tjedna.

Nizozemski regulator objavio je u srijedu da provjerava problem mogućeg prekomjernog zračenja iPhonea 12. Naglasili su da zračenje “ne predstavlja sigurnosni problem koji bi trebalo hitno rješavati, ali namjeravaju zatražiti objašnjenje od amerčike kompanije”.

Na tom tragu je i izjava njemačkog regulatora koji je naglasio da bi postupak Francuske mogao poslužiti kao model za Europu u cjelini, dodavši da će ispitati problem za domaće tržište bude li francuski slučaj “dovoljno napredovao”.

Moguće zdravstvene rizike povezane sa spomenutim pametnim telefonom analizirat će i belgijski državni tajnik iz digitalizaciju, kao i talijansko ministarstvo industrije.

Apple je u srijedu odbacio francusku odluku o zabrani prodaje, naglasivši da je iPhone 12, lansiran 2020., certificiralo više međunarodnih tijela.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari