Sono Motors podnio zahtjev za stečaj, tisuće kupaca čekaju automobile

Foto: Biznis.rs

Njemački proizvođač automobila Sono Motors podnio je zahtjev za stečaj, a tisuće kupaca nisu dobile vozilo koje su platile niti se zna kada će im biti vraćen novac.

Tvrtka se prvotno specijalizirala za proizvodnju električnih automobila koji se sami pune preko ugrađenih solarnih ćelija. S tom inovativnom tehnologijom model vozila Sono Sion trebao se istaknuti kao predvodnik u klimatskim promjenama na tržištu automobila, piše Mina.

Sono Motors je već primio oko 44.000 prednarudžbi za planirani model. Novi se automobil na tržištu trebao pojaviti sljedeće godine po nabavnoj cijeni od 30.000 eura.

Interes za solarni automobil bio je velik, a neki su kupci već platili punu ili dio cijene, prije nego što je model postao službeno dostupan.

Proizvođač automobila je putem crowdfunding mehanizma uspio prikupiti ukupno 44 milijuna eura za proizvodnju modela Sono Sion. Međutim, druga ponuda za financiranje je propala ranije ove godine, čime je projekt solarnog automobila stavljen na čekanje.

Tvrtka se sada želi fokusirati na autobuse na solarni pogon, prikolice-hladnjače ili automobile drugih proizvođača. Novac koji su davale tisuće kupaca nije pomogao tvrtki u dobrom poslovanju.

Stručnjak za restrukturiranje rekao je da tvrtka ne može sama povratiti izgubljena sredstva. Mnogi trenutno uzalud čekaju obećani automobil i sada moraju brinuti o povratu novca zbog nelikvidnosti.

Iako su svi dobili dvogodišnji plan otplate, Sono Motors je do ožujka otplatio samo 1,7 od oko 44 milijuna eura.

Izvršni direktor Sono Motorsa i dalje je optimističan glede poslovanja. Tvrtka želi nastaviti mijenjati stvari na tržištu vozila u budućnosti.

Njemački mediji javljaju kako još nije jasno kada će potencijalni kupci Sono Motorsa dobiti željeni model automobila ili novac.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari