Skupština dioničara Petrokemije donijela jednoglasnu odluku o dokapitalizaciji

https://petrokemija.hr/Mediji/Foto/Tvornica
Upravna zgrada Petrokemije, Kutina, Hrvatska Foto: Petrokemija.hr

Skupština dioničara Petrokemije Kutina donijela je jednoglasnu odluku o dokapitalizaciji, za iznos od najmanje 70 do najviše 140 milijuna eura, pri čemu je utvrđena cijena novih dionica od 1,0272 eura za dionicu. Temeljni kapital nakon dokapitalizacije iznosio bi najmanje 125, a najviše 195 milijuna eura. Temeljni kapital Petrokemije trenutačno je 55 milijuna eura.

Najveći suvlasnici – turska grupa Yildirim, koja ima udio od 45,52 posto, i Vlada RH, čiji je udio 45,17 posto, postigli su, kako se doznaje, dogovor jer je odluka o dokapitalizaciji donesena jednoglasno. Za sada se zna da će država zadržati kontrolni paket dionica od 25 do 26 posto. Slijedi rezervacija dionica te se uplate očekuju do kraja travnja ove godine.

Republika Hrvatska, zajedno s drugim državnim imateljima dionica Petrokemije (Fond za financiranje razgradnje NEK-a, Janaf i Plinacro), upravlja s ukupno 45,17 posto temeljnog kapitala te kompanije za proizvodnu umjetnog gnojiva. Najveći pojedinačni vlasnik je turska grupa Yildirim, koja drži 45,52 posto udjela.

“Povećanje temeljnog kapitala ima za cilj pribaviti novčana sredstava potrebna za dovršetak procesa restrukturiranja i dokapitalizacije društva, a radi postizanja strateških ciljeva kao što su modernizacija svih postrojenja društva, osiguranje izvora financiranja stalnih obrtnih sredstava, aktivniji nastup, strateško pozicioniranje na tržištu, podizanje razine učinkovitosti održavanja logističkih i ostalih uslužnih procesa u društvu”, navodi se u priopćenju ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Od dolaska u Kutinu i preuzimanja Petrokemije, Yildirim je predlagao hrvatskoj vladi otkup njezina vlasničkog udjela, prenosi Hina. Skupština Petrokemije bila je sazvana 7. veljače 2024. i turski većinski vlasnici tada nisu iskoristili priliku da udio države smanje ispod kontrolnog paketa. Tada su započeli i razgovori Yildirima i vlade o budućnosti Petrokemije.

Tvornici uskoro istječu okolišne dozvole. Kako bi bile obnovljene potrebna je modernizacija postrojenja koju će teško biti izvesti prije isteka roka sadašnjih okolišnih dozvola. Neke okolišne dozvole istječu uskoro, a to bi značilo i gašenje proizvodnje. Bez dogovora s državom Yildirim bi taj problem teško riješio.

Podsjećamo, Vlada RH je na zatvorenome dijelu 289. sjednice zauzela stav da će sudjelovati u dokapitalizaciji. Ministar gospodarstva Damir Habjan je istaknuo kako je Petrokemija Kutina strateška tvrtka za Hrvatsku.

“Proizvodnja mineralnih gnojiva je od izuzetne važnosti za hrvatsku poljoprivredu i poljoprivrednike, stoga će Vlada Republike Hrvatske i dalje postupati u cilju zaštite interesa poljoprivrednika i hrvatskih građana”, dodali su i potvrdili kako će u dokapitalizaciji sudjelovati svi državni dioničari Petrokemije.

Vlasništvo Vlade RH u Petrokemiji raspoređeno je na CERP sa 17,9 posto poslovnih udjela, a posredno preko sebi povezanih društava. HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško ima 12,73 posto, JANAF 9,09 posto i PBZ skrbnički račun 5,45 posto, ukupno 45,17 posto udjela. Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a vlasnici preostalih udjela su mali dioničari.

PETROKEMIJA, d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320, Kutina, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
261.863.582,06 (2022)
Broj zaposlenih:
1.232 (2022)

4 Odgovora

  1. Dopustiti ulazak turskog kapitala u kompaniju od strateškog značaja za hrvatsku poljoprivredu je bila prvotna greška a ovo je druga greška.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari