Vlada RH odlučila – sudjelovat će u dokapitalizaciji Petrokemije

https://petrokemija.hr/Mediji/Foto/Tvornica
Upravna zgrada Petrokemije, Kutina, Hrvatska Foto: Petrokemija.hr

Na zatvorenome dijelu 289. sjednice Vlade RH, donesena je Odluka o davanju suglasnosti Centru za restrukturiranje i prodaju za sudjelovanje u dokapitalizaciji društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva.

Država i državne tvrtke u Petrokemiji imaju 45,17 posto dionica dok Yildrim Grupa posjeduje 54,52 posto dionica.

„Donesena je Odluka o davanju suglasnosti Centru za restrukturiranje i prodaju za sudjelovanje u dokapitalizaciji društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva“, navedeno je u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade RH.

Predsjednik uprave Yildirim Grupe, Robert Yuksel je u jesen 2022. godine, uoči preuzimanja Petrokemije, izjavio kako je Yildirim zainteresiran za kupnju dionica Petrokemije u vlasništvu države.

Yildirim je u rujnu 2023. godine Vladi RH predložio otkup dionica od države ili da država sudjeluje u dokapitalizaciji ili pak dopusti da dokapitalizaciju Petrokemije obavi samo Yildirim.

Uprava Petrokemije Kutina uputila je poziv dioničarima na skupštinu 7. veljače, koja je odgođena, za nju je predloženo, prema tada dostupnim informacijama, izdavanje novih dionica po cijeni od 1,0272 eura uplatom uloga u novcu i to najmanje 70 milijuna eura, a najviše 140 milijuna.

Time bi se temeljni kapital podigao s 55 milijuna eura, ovisno o odazivu, na razinu od 125 milijuna do najviše 195 milijuna eura.

Nova sjednica skupštine Petrokemije trebala bi biti održana 6. ožujka, sa sada poznatim stavom, da će Vlada RH sudjelovati u dokapitalizaciji.

Petrokemija proizvodi mineralna gnojiva uporabom prirodnih mineralnih sirovina, prirodnog plina, atmosferskog dušika i kisika. Iz ovih sirovina se odgovarajućim tehnološkim postupcima proizvode bazne kemikalije, a potom mineralna gnojiva. Prema sastavu, gnojiva se određuju kao jedinična i složena, odnosno kompleksna i miješana, a prema agregatnom stanju kao kruta (granulirana i prilirana) i tekuća.

Prema informacijama sa službene stranice, imaju 1.150 zaposlenika, te proizvode 32 vrste gnojiva.

14 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari