Sindikat traži reakciju Vlade RH zbog navodnih propusta u dokapitalizaciji Petrokemije

https://petrokemija.hr/Mediji/Foto/Tvornica
Upravna zgrada Petrokemije, Kutina, Hrvatska Foto: Petrokemija.hr

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) uputio je otvoreno pismo Vladi RH i ravnatelju CERP-a, Milanu Plećašu, u kojem traže utvrđivanja odgovornosti i “ispravljanja nedopustivog propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije”.

Vlada RH je odlukom donesenoj na sjednici 29. veljače odlučila sudjelovati u dokapitalizaciji Petrokemije koju je predložio većinski vlasnik Yildirim i to tako da udio dionica pod kontrolom Hrvatske ostane minimalno na razini od 25 posto plus jedna dionica.

Postupak dokapitalizacije je, međutim, iz još uvijek neobjašnjenih razloga, proveden tako da će rezultirati s vlasničkim udjelom Hrvatske od svega oko 20 posto, prenosi Hina, i posljedično potpunim gubitkom kontrole nad daljnjom sudbinom Petrokemije, upozorio je predsjednik Sindikata EKN-a Željko Klaus u pismu premijeru Andreju Plenkoviću, ministrima Anti Šušnjari, Josipu Dabri i Marku Primorcu te ravnatelju CERP-a.

lako je, tvrdi, u takvim situacijama uobičajena poslovna praksa da uplatu prvi izvrši najveći vlasnik, u ovom je slučaju Hrvatska preko četiri pravne osobe putem kojih kontrolira dionice, uplatu izvršila prva.

Time je omogućila većinskom dioničaru Yildirimu da svojom uplatom, a koja je i dalje bila u okvirima planiranog raspona povećanja temeljnog kapitala, preuzme veći vlasnički udio nego što je bilo planirano, odnosno da se vlasnički udio RH smanji ispod kontrolne granice od 25 posto plus jedna dionica. U konačnici, rezultat ovako provedene dokapitalizacije jest da je RH uplatila nešto više od 12 milijuna eura da bi time smanjila svoj vlasnički udio s 44 na oko 20 posto i izgubila svaku kontrolu nad sudbinom Petrokemije“, istaknuo je Klaus.

Osim gubitka kontrole nad daljnjom sudbinom Petrokemije, ovdje se radi i o krajnje neodgovornom raspolaganju sredstvima poreznih obveznika, naglašava Klaus i traži da se hitno utvrdi odgovornost za ovaj propust, ali i da se poduzmu žurne mjere za njegovo ispravljanje.

Ako Hrvatska ne nađe način za dogovor s većinskim vlasnikom kojim bi se ispoštovale prethodno donesene odluke i zadržao kontrolni paket od najmanje 25 posto plus jedna dionica, Klaus najavljuje kako će sindikat EKN biti prisiljen razmotriti daljnje javne i sindikalne akcije s ciljem zaštite radnih mjesta i osiguranja budućnosti proizvodnje u Petrokemiji.

PETROKEMIJA, d.d.

Aleja Vukovar 4, 44320, Kutina, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
261.863.582,05 (2022)
Broj zaposlenih:
1.232 (2022)

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari