Sezonski radnici očekuju prosjećnu neto plaću od 1.307 eura

Hotelijeri u potrazi za sezonskim radnicima, Foto: Amines/PR

Portal MojPosao proveo je veliko istraživanje na temu sezonskog zapošljavanja u kojem je sudjelovalo 500 ispitanika, od čega 68 posto žena i 32 posto muškaraca.

Prema podacima prikupljenim istraživanjem tri četvrtine Hrvata, odnosno 76 posto, je barem jednom tijekom svoje karijere radilo u sezoni.

Trećina navodi da su sezonske poslove obavljali tijekom školovanja i studiranja kako bi popunili svoj budžet. Slično tome, 22 posto je sezonske poslove radilo neposredno nakon završetka školovanja, a prije pronalaska posla u struci.

Za 26 posto ispitanika, stoji u priopćenju, sezonski poslovi su bili način popunjavanja pauze između stalnih poslova.

Istraživanje je pokazalo kako su sigurna primanja (44 posto) i smještaj (40 posto) najvažnije stavke prilikom odabira sezonskog posla, dok je visina plaće tek na trećem mjestu.

Kad je riječ o primanjima, očekivana mjesečna neto plaća za sezonski posao iznosi 1.307 eura neto, što je šest posto više u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Lani je na portalu MojPosao objavljeno je nešto više od 3.000 oglasa za sezonske radnike, što je 13 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Općenito gledano, najtraženija zanimanja u sezoni bila su: konobar, kuhar, trgovac, pomoćni radnik u kuhinji te pomoćni kuhar.

Što se tiče zastupljenosti po županijama, najviše sezonskih radnika tražilo se u Splitsko-dalmatinskoj (31 posto), Istarskoj (22 posto), Primorsko-goranskoj (23 posto) te Zadarskoj županiji (16 posto).

U kategoriji Turizam i Ugostiteljstvo, djelatnosti u kojoj je sezonsko zapošljavanje najprisutnije, tijekom 2023. objavljeno je više od 14.000 natječaja za posao, što je sedam posto manje nego godinu ranije.

Ovakav pad odgovara situaciji na cjelokupnom tržištu. Također, nastavlja se rapidan porast broja stranih radnika u Hrvatskoj, pri čemu je trenutačno otprilike svaki deseti radnik strani državljanin, pokazuju analize.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari