Ove godine Hrvatskoj potrebno osam posto više sezonskih radnika – hoće li biti više plaćeni?

Freepik.com
Ugostiteljstvo, ilustracija, Foto: Freepik.com

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) procjenjuje da će za ovu turističku godinu trebati oko osam posto više sezonskih radnika u usporedbi s prošlom, odnosno do 60.000 radnika više, prema podacima interne ankete koju provode svake godine o potrebnim radnicima u turizmu.

Natali Komen Bujas, direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma, za Financije.hr kaže da očekuju i ove godine dolazak radnika s inozemnih tržišta, baš kao i prošle, kada je za strane radnike u turizmu ukupno izdano 46.000 radnih dozvola ili 40 posto više nego u 2022. godini.

“Bit će i domaćih, ali i stranih sezonskih radnika. Procjenjujemo da će ih 38 posto doći s inozemnih tržišta, a očekuje se daljnji rast potreba za zapošljavanjem stranih radnika”, rekla je Komen Bujas.

Dvije trećine svih izdanih radnih dozvola odnose se, kako kaže, na radnike iz susjednih zemalja, a trećina je iz dalekih zemalja čiji se udio sve više povećava. Najviše stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, te Filipina, Nepala i Indije.

Kazala je i da se u sektoru turizma uglavnom traže kuhari, konobari, sobari, slastičari i pomoćni radnici.

Sezonski radnici su obično najpotrebniji na području gdje je najizraženija turistička aktivnost. U Hrvatskoj tako najviše turista dolazi na Jadransko more, pa je zato najviše radnika potrebno u Istarskoj županiji, Splitsko-Dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj.

Direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma smatra da treba više angažirati domaće radnike i da bi se to moglo riješiti fleksibilnijim reguliranjem obavljanja privremenih i povremenih poslova. Naglasila je i važnost mladih za turizam u Hrvatskoj.

Freepik.com/Dražen Žigić
Ugostiteljstvo, ilustracija, Foto: Freepik.com/Dražen Žigić

“Poslodavci u turizmu i članovi HUP-a koji imaju uhodane procese zapošljavanja i atraktivne ponude za radnike u turizmu uspijevaju zadovoljiti većinu potreba tih radnika. Međutim, potrebno je uskladiti obrazovne programe s potrebama tržišta rada. Veći značaj treba dati edukaciji i posebno animiranju mladih za obrazovanje i rad u turizmu. Za održivost i napredak hrvatskog turizma najvažniji su ljudi, njihova edukacija i znanje te u tom smjeru svi dionici moraju uložiti više napora”, istaknula je Komen Bujas.

Iz HUP Udruge ugostiteljstva i turizma rekli su nam i da su im u fokusu mjere čiji je cilj zadržavanje i privlačenje radnika. Žele osigurati što konkurentnije uvjete rada jer je nedostatak radnika prisutan i u turističkim zemljama koje su konkurencija Hrvatskoj.

Glavna stavka za sve radnike obično je plaća, a Komen Bujas nam je otkrila kakva plaća čeka sezonske radnike ove godine.

“Sa sindikatima u turizmu svake godine pregovaramo o povećanju plaća u ugostiteljstvu i upravo smo pred potpisivanjem i ugovaranjem novih minimalnih plaća koje će za tipična radna mjesta kao što su konobar, kuhar, slastičar i recepcionar, od 1. svibnja 2024., u prosjeku biti povećane za 17 posto u odnosu na 2023.”, kazala je Komen Bujas za Financije.hr.

U posljednje dvije godine u najvećim turističkim kompanijama primanja radnika povećana su za 27,5 posto.

“Uz plaću, poslodavci daju dodatne beneficije, osigurava se smještaj i prehrana, pa sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac”, kaže direktorica HUP Udruge ugostiteljstva i turizma.

Međutim, smatra da poslodavci u turizmu s Vladom RH i sindikatima moraju još unaprijediti uvjete rada kako ne bi došlo do pada kvalitete i kako bi se osigurao održivi razvoj turizma.

13 Odgovora

  1. Pa ako ce nam sezonski radnici biti Nepalci, onda ce sigurno biti placeni vise nego u Nepalu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari