SAP pristao platiti 222 milijuna dolara nakon optužbi o podmićivanju državnih dužnosnika

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Njemačka softverska tvrtka, SAP, pristala je platiti oko 222 milijuna dolara zbog optužbi da su podmićivali državne dužnosnike u sedam zemalja, objavile su američke vlasti.

Tvrtka je vodeći svjetski dobavljač softvera za planiranje poslovnih resursa (ERP), ali i mnogih drugih. Njen softver koristi se i u Hrvatskoj, a jedna od funkcija tog softvera je obračun plaća.

Američko ministarstvo pravosuđa priopćilo je da je SAP sklopio trogodišnji sporazum o odgođenom kaznenom progonu kako bi riješio kaznene optužbe da je podmićivao dužnosnike u Indoneziji i Južnoafričkoj Republici jer je htio dobiti ugovore za poslove u tim zemljama, prenosi Reuters. SAP je također postigao nagodbu s Komisijom za vrijednosne papire i burzu SAD-a kako bi riješio optužbe za slične navode o podmićivanju u Azerbajdžanu, Gani, Keniji, Malaviju i Tanzaniji.

Tvrtka je “prihvatila odgovornost za koruptivne radnje koje štete poštenim tvrtkama uključenim u globalnu trgovinu”, rekla je američka tužiteljica Jessica Aber.

SAP će platiti 118,8 milijuna dolara kazne, a bit će im oduzeta i imovina u vrijednosti 103,4 milijuna dolara, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Vlasti su objavile da je navodno podmićivanje trajalo od 2013. do 2022. godine i uključivalo krivotvorenje SAP-ovih dokumenata te zapisa kako bi se mito činilo legitimnim poslovnim troškovima.

Iz tvrtke su rekli da su prije više od pet godina prestali surađivati s onima koji su odgovorni za spomenute aktivnosti.

Prema Komisiji za vrijednosne papire i burzu SAD-a, SAP South Africa je 2015. godine platio putovanja vladinim dužnosnicima u New York, uključujući obroke i izlete na golf, kako bi dobio ugovor vrijedan 13,2 milijuna dolara s gradom Johannesburgom. To je samo jedan od primjera podmićivanja.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a priopćilo je da je SAP počeo surađivati ​​s vlastima odmah nakon što su se optužbe pojavile u južnoafričkim medijima 2017. godine. Kaznene optužbe u SAD-u bit će odbačene nakon tri godine, ako SAP ispoštuje sporazum o odgođenom kaznenom progonu.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari