Sadašnji i bivši ministar različito o opstanku HEP-a

Hep.hr
Foto: Hep.hr

Stanje u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) različito su opisali trenutni ministar gospodarstva Damir Habijan i bivši ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, izrazivši oprečne stavove u emisiji HRT-a Otvoreno u utorak navečer, 13. ožujka ove godine.

Habijan: Cijena struje za građane 59 eura po MW/h, za poduzetnike 62 eura po MW/h

Habijan (HDZ) je najavio donošenje odluke o novom paketu mjera te ustvrdio kako će cijene el. energije ostati na istim razinama.
– Sutra je odluka o novom paketu mjera. Bitno je za naše građane i gospodarstvenike naglasiti kako stvari ostaju na razini na kojoj su bile dosad, rekao je.
– Ako pogledamo prosječan mix cijena električne energije koji je sada oko 130 eura, za građane će u prosjeku biti 59 eura, za poduzetništvo i neprofitni sektor 62 eura po MW/h, ili 62 centa po kW/h, kazao je.
Kada se radi o vrijednosti paketa pomoći, ministar je otkrio kako vrijednost istog ide i do 370 milijuna eura.
– Što se tiče ukupne vrijednosti cijelog paketa u energetici, on je oko 360, 370 milijuna eura. U ovom trenutku cijena struje je najniža u EU, ustvrdio je.
Upitan može li ovakva mjera naštetiti poslovanju HEP-a, odbacio je tu tvrdnju ističući odluku o dioničarskom zajmu.
– Naravno da HEP neće propasti zbog ovog. Lani je donijeta odluka oko dioničarskog zajma od 400 milijuna eura. Ako gledamo HEP, koji je u stopostotnom vlasništvu RH, on je doista strateška energetska kompanija. Podnio je jedan veliki teret i trošak, a razlog za to je bio da se energetski udar na standard građana što više smanji, zaključio je Habijan.

Grčić: Tek ćemo saznati koje su stvarne dubioze i dugovi u HEP-u

Bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić (SDP), podržao je paket pomoći koji će Vlada donijeti, ali i izrazio skepsu zbog inflacije koja bi se mogla pojaviti nakon prestanka mjera.
– Ja sam ovdje rekao da, jedna od stvari koje smo podržavali i ovaj put podržavamo – je održavanje cijena plina i električne energije na ovim razinama s obzirom na fenomen visoke inflacije u zadnje tri godine, rekao je.

Upozorio je kako je ista još uvijek na rekordnoj razini te istaknuo da cijene i dalje rastu, ali nešto sporije.
– Inflacija je u Hrvatskoj još uvijek na rekordnoj razini u odnosu na zemlje europodručja. To je gotovo pet posto, inflacija usporava, ali to ne znači da cijene padaju, one i dalje rastu, ali po nižim stopama, kazao je.
– Ne bismo voljeli da bi prestanak ovih mjera utjecao na oživljavanje inflacije koja se pokazala izuzetno žilavom. Kako nam se približava turistička sezona, ne isključujem da opet u tom segmentu bude određenih učinaka na inflaciju, nastavio je.

Kada se radi o HEP-u, također je skeptičan oko stvarnog stanja financija ove tvrtke.
– Dionički zajam nije jedini trošak HEP-a. Izvješća su pri kraju i zakonski rokovi za predstavljanje izvješća za prošlu godinu su tu negdje i vjerojatno ćemo ovih dana saznati koje su stvarne dubioze u HEP-u i koliki je stvarni dug, dodao je.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari