Vlada RH: HEP-u sredstva za vraćanje 294 milijuna eura kredita za nabavu plina

Hina
Sjednica Vlade RH, Zagreb Foto: Hina/Lana Svilar Dominić/11. siječanj 2024. godine

Vlada RH je na sjednici izmijenila odluku o osiguranju zaliha plina u Hrvatskoj tako da će Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) biti uplaćena sredstva, kako bi izmirila obveze kredita od 294 milijuna eura, podignut s ciljem nabavke plina za domaće potrošače.

Kako je naveo ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan, HEP je osigurao zalihe plina u količini od 270,83 milijuna kubičnih metara koje su pohranjene u podzemnom skladištu plina Okoli, te se od 1. studenog prošle godine, te količine plina troše za zaštićene potrošače plina te toplinske i električne energije.

Za nabavu zaliha plina u 2022. godini, HEP je podigao kredit u iznosu od 294 milijuna eura, čije dospijeće je 25. siječnja ove godine, a za koji je država dala stopostotno jamstvo.

Osim za nabavku plina, dio sredstava iz kredita je utrošen i za plaćanje troškova transporta i skladištenja, pri čemu su HEP-u ti troškovi podmireni, dok će mu se isplatiti ostatak iznosa od 286,3 milijuna eura, a kako bi se kredit vratio u cijelosti.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će isplatiti HEP-u iznos iskorištenog dijela kredita koji je ugovoren kod komercijalnih banaka, umanjen za ovaj iznos koji sam spomenuo. Dakle, ukupno 286,3 milijuna eura, najkasnije do 19. siječnja 2024. godine. Financijska sredstva za isplatu navedenog iznosa su osigurana u državnom proračunu, a po uplati navedenih sredstava HEP će izvršiti povrat cjelokupnog iznosa od 294 milijuna eura “, istaknuo je Habijan.

Također, sukladno mjesečnoj dinamici isporuke plina iz zaliha, HEP će uplatiti u korist državnog proračuna iznos koji odgovara isporučenoj količini plina, koji je pomnožen s važećom cijenom opskrbe plinom, utvrđene sukladno metodologiji određivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.

S obzirom da će kredit biti vraćen u cijelosti, Vlada RH je stavila izvan snage odluku o davanju prethodne suglasnosti za izmjenu državnog jamstva u korist komercijalnih banaka za kreditno zaduženje HEP-a radi financiranja osiguranja zaliha plina na teritoriju RH.

Habijan je podsjetio i da je Vlada RH na sjednici 3. lipnja 2022. godine donijela odluku o osiguranju nabave dijela energenata u cilju pouzdane i sigurne opskrbe energije, kojom se HEP-u odobrilo kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka do iznosa od 600 milijuna eura, pri čemu je revolving kredit konzumiran u cijelosti. Vlada je danas tako dala suglasnost HEP-u za prolongaciju kreditnog zaduženja u iznosu od 600 milijuna eura na dodatne dvije godine, do zaključno 25. siječnja 2026. godine.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari