SAD predstavila mjere u vezi s umjetnom inteligencijom

pixabay.com
Umjetna inteligencija, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Američki predsjednik Joe Biden predstavit će danas, kroz uredbu, opsežne mjere u vezi s umjetnom inteligencijom (AI) nastojeći povećati sigurnost uz zaštitu potrošača, radnika i manjinskih skupina od rizika povezanih s tehnologijom.

Izvršna uredba koju će, pak predstaviti, najnoviji je korak administracije u postavljanju parametara oko umjetne inteligencije jer ona brzo napreduje u sposobnostima i popularnosti u okruženju, do sada, ograničene regulacije.

Biden posebno poziva Kongres i da usvoji zakon o privatnosti podataka, priopćila je Bijela kuća.

AI tvrtke kao što su OpenAI, Alphabet i Meta Platforms, prethodno su se dobrovoljno obvezale da će staviti vodeni žig na sadržaj generiran AI, kako bi tehnologiju učinile sigurnijom, objavio je Reuters.

Ipak, nova izvršna uredba zahtijeva da programeri sustava umjetne inteligencije koji predstavljaju rizike za nacionalnu sigurnost SAD-a, gospodarstvo, javno zdravlje ili sigurnost podijele rezultate sigurnosnih testova s ​​vladom SAD-a, u skladu sa Zakonom o obrambenoj proizvodnji, prije nego što se oni objave javnosti.

Agencijama se također upućuje da postave standarde za to testiranje i bave se povezanim kemijskim, biološkim, radiološkim, nuklearnim i kibersigurnosnim rizicima, navodi Bijela kuća.

Kako bi bili sigurni da su vladine komunikacije jasne, Ministarstvo trgovine će “razviti smjernice za autentifikaciju sadržaja i vodeni žig” za stavke naljepnica koje generira umjetna inteligencija, priopćila je Bijela kuća.

Zamjenik šefa osoblja Bijele kuće, Bruce Reed, nazvao je ovaj dokument “najjačim skupom akcija” koje je bilo koja vlada poduzela kako bi osigurala sigurnost umjetne inteligencije, prenosi Reuters.

Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

“To je sljedeći korak u agresivnoj strategiji da se učini sve na svim frontama kako bi se iskoristile prednosti umjetne inteligencije i ublažili rizici”, rekao je Reed.

Visoki dužnosnik administracije, informirajući novinare prije službenog predstavljanja ove uredbe, odbacio je kritike da je Europa bila agresivnija u reguliranju umjetne inteligencije od Sjedinjenih Država.

Istakao je i da izvršna uredba ima snagu zakona i Bijela kuća vjeruje da je zakonodavna akcija Kongresa također neophodna za upravljanje umjetnom inteligencijom.

Američki dužnosnici upozorili su i da umjetna inteligencija može povećati rizik od pristranosti i kršenja građanskih prava, piše Reuters, a Bidenova izvršna uredba nastoji to riješiti pozivanjem na smjernice stanodavcima, saveznim programima beneficija i saveznim izvođačima “kako se algoritmi umjetne inteligencije ne bi koristili za pogoršanje diskriminacije”, stoji u priopćenju.

Uredba također poziva na razvoj “najboljih praksi” za rješavanje šteta koje umjetna inteligencija može prouzročiti radnicima, uključujući premještanje s posla, te zahtijeva izvješće o učincima na tržište rada.

Potpredsjednica Kamala Harris prisustvovat će ovog tjedna i globalnom summitu o umjetnoj inteligenciji u Britaniji. Očekuje se da će Kina također biti prisutna na sastanku, čiji će domaćin biti britanski premijer Rishi Sunak.

Sunak je rekao da se samo vlade mogu uhvatiti u koštac s rizicima koje predstavlja AI, tehnologija za koju je rekao da bi mogla olakšati izradu kemijskog ili biološkog oružja, širiti strah i, u gorem slučaju, izbjeći ljudskoj kontroli.

Grupa G7 također će danas dogovoriti kodeks ponašanja za tvrtke koje razvijaju napredne sustave umjetne inteligencije.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari