SAD će zabraniti i provjeriti tehnološka ulaganja u Kini?

pixabay.com
Odnosi SAD i Kine kompleksni, ilustracija Foto: Pixabay.com

Sjedinjene američke države (SAD) će zahtijevati od američkih kompanija da objave svoja ulaganja u Kini u visokotehnološkim sektorima kao što je umjetna inteligencija, te da potpuno zabrane određena ulaganja. Dugo očekivani potez daje američkoj vladi nove ovlasti za provjeru stranih poslova privatnih tvrtki, objavio je britanski BBC. SAD je najavio da će mjera biti “usko ciljana”, ali je spremna dodatno “zahladiti” gospodarske odnose između dviju supersila.

Kina je rekla da je “vrlo razočarana”. Ocjenjuju da SAD “kontinuirano eskalira suzbijanje i ograničenja protiv Kine”, kaže Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu. Dodaje da se tvrdnje Bijele kuće, da SAD nisu željele naštetiti kineskom gospodarstvu ili razdvojiti dvije zemlje, ne poklapaju s njezinim postupcima. “Pozivamo američku stranu da poštuje svoje riječi”, kaže Pengyu.

Uredba američkog predsjednika Joa Bidena službeno pokreće poticanje izrade pravila kojima se američkim tvrtkama zabranjuje ulaganje u tvrtke iz “zabrinjavajućih zemalja”, koje su aktivne u kvantnom računalstvu, naprednim poluvodičima i određenim područjima umjetne inteligencije. Vlada će također zahtijevati od američkih tvrtki da obavijeste Ministarstvo financija SAD-a o ulaganjima u tvrtke koje rade na širem spektru tehnologije umjetne inteligencije i poluvodiča.

Ne očekuje se da će se pravila primjenjivati ​​na takozvana portfeljna ulaganja, u kojima tvrtke pasivno ulažu u tvrtke putem burze, već su usmjerena na aktivna ulaganja privatnih dioničara, rizičnog kapitala i drugih tvrtki. Očekuje se i da uredba prođe period javnih usaglašavanja i komentara, koje bi dodatno trebalo pojasniti koje su vrste ulaganja zabranjene. Pravila svakako ne bi trebala dati vidljivije efekte još mjesecima, piše BBC.

Visoki dužnosnici američke administracije ocjenjuju i da je mjera “nacionalna sigurnosna akcija, a ne gospodarska”. Sarah Bauerle Danzman, viša suradnica u Atlantskom vijeću te profesorica međunarodnih studija na Sveučilištu Indiana, rekla je da je pristup koji je predstavljen jučer, “uži” od nekih drugih prijedloga o kojima se raspravlja, ali ipak predstavlja “bez presedana” proširenje vladinog nadzora. “To je definitivno velika stvar i svakako predstavlja prilično raskid s dosadašnjom politikom”, rekla je Danzman.
Kontrole izlaznih ulaganja rijetke su među naprednim gospodarstvima, trenutno prisutne samo u Japanu i Koreji, navodi se u izvješću US-China Investment projekta iz 2022 godine.

Što se tiče SAD-a, prethodna ograničenja kineske trgovine oslanjala su se na ograničavanje prodaje osjetljive tehnologije američkih tvrtki i provjeru kineskih ulaganja u američke tvrtke, te zabranu ulaganja u tvrtke povezane s kineskom vojskom, koju je donijela Trumpova administracija. Najnovija mjera ima široku podršku u Washingtonu, gdje se smatra popravljanjem regulatornog jaza koji se tiče financijskih tokova koji riskiraju dopuštanje američkog novca i znanja u Kinu i pomoć njezinim vojnim ambicijama.

SAD pokušava izgraditi i međunarodnu potporu za ograničavanje ulaganja, i bilježi određene znakove uspjeha. Premijer Velike Britanije, Rishi Sunak, tijekom svibnja je rekao da će njegova vlada razmotriti ograničenja izlaznih ulaganja; Europska komisija je početkom ljeta iznijela prijedlog usmjeren na ulaganja u osjetljive tehnologije.

Podsjećamo, Kina je bila drugo odredište za strana ulaganja tijekom 2022. godine, iza SAD-a, ali mnoga izvješća sugeriraju da je priljev novca u Kinu iz SAD-a i drugih država, naglo opao jer su se geopolitički odnosi pogoršali. Vrijednost transakcija američkih izravnih stranih ulaganja u Kini prošle je godine pala na otprilike 8 milijardi dolara, što je prema Rhodium Group, kako prenosi BBC, najniža razina u gotovo dva desetljeća. I u Velikoj Britaniji je nedavno istraživanje Instituta direktora pokazalo da je jedan od pet britanskih uvoznika već prebacio ulaganja iz Kine, zbog geopolitičkih napetosti. Kina je na ova ograničenja odgovorila vlastitim pravilima, uključujući ograničenja izvoza nekih kritičnih minerala koji se koriste za izradu računalnih čipova.

Ministrica financija Janet Yellen, koja je posjetila Kinu u srpnju kako bi pokušala ublažiti napetosti, izjavila je prošlog mjeseca kako ne misli da će nadolazeća ograničenja imati temeljni utjecaj na investicijsku klimu u zemlji. No, profesorica Bauerle Danzman, upozorava da, unatoč naporima SAD-a da usmjeri svoja ograničenja, loše definirana priroda nekih tehnologija o kojima je riječ, od kojih se mnoge također koriste za potrošače, znači da postoji rizik da restrikcija postane previše široka. To bi, cijeni, u konačnici moglo naštetiti SAD-u, povećanjem troškova za poduzeća i izolacijom zemlje od tehnološkog napretka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari