Sabor potvrdio: Snižena stopa PDV-a na plin, ukidanje robovlasničkih ugovora, regulirano lobiranje (VIDEO)

Hina
Posljednji radni dan Sabora, 14. ožujak 2024., Foto: Hina/Edvard Šušak

Hrvatski sabor izmijenio je Zakon o PDV-u kojim se do kraja ožujka 2025. produljuje primjena snižene stope PDV-a na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, kao i Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se ukidaju takozvani ‘robovlasnički ugovori’ za specijalizante.

Produljenjem snižene stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica procjenjuje se da će se prihod državnog proračuna s osnove PDV-a smanjiti za oko 46 milijuna eura godišnje.

Ukidanje robovlasničkih ugovora

Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti uređuje se specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika.

Troškovi specijalističkog usavršavanja njima se svode isključivo na stvarne financijske troškove. Tako će u slučaju raskida ugovora o radu prije isteka ugovorene obveze rada, specijalizant ili specijalist biti obvezni zdravstvenoj ustanovi nadoknaditi samo troškove specijalizacije, bez dodatnih drugih troškova.

Sabor je izmijenio i Zakon o šumama kojima se omogućuje da se šume i šumsko zemljište izvan granica građevinskog područja u vlasništvu države, mogu izdvojiti iz šumskogospodarskog područja.

Izmijenjen je i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva kojim se ukida vodni doprinos što će dodatno rasteretiti poduzetnike parafiskalnih nameta, za 16,5 milijuna eura na godinu, a građanima smanjiti računa za vodu za oko 20 eura godišnje, odnosno za 1,5 eura mjesečno.

Prvi put regulirano lobiranje

Osim toga, Sabor je donio Zakon o lobiranju kojim se po prvi put regulira ta aktivnost. Sve fizičke i pravne osobe koje se profesionalno bave lobiranjem bit će upisane u registar lobista koje će voditi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Osim što će voditi registar lobista, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odgovarat će na upite državnih i javnih dužnosnika ukoliko budu imali nedoumice glede toga smiju li se sastati s nekim lobistom i o čemu je dozvoljeno s njim razgovarati. Zakon također zahtijeva od lobista da podnose godišnja izvješća o radu.

Izmjenama Zakona o plaći i drugim materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika Sabor je potvrdio povećanje osnovice za izračun njihove plaće za dodatnih 11,5 posto. Pravosudni će dužnosnici dobiti i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, godišnju nagradu za Uskrs i Božić, dar za dijete do 15 godina, regres za godišnji odmor te pravo na sistematski pregled.

Izmijenjeni su i zakoni o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, o muzejima i o arhivskom gradivu i arhivima. Donesen je i novi Zakon o upravnim sporovima u cilju ubrzavanja sudskih postupaka, te je izmijenjen Zakon o sudovima slijedom kojeg bi se javno, na posebnoj internetskoj stranici, objavljivale sve sudske odluke u kojima se postupak dovršava.

Izmjenama Zakona o carinskoj službi, koje su također izglasane, uvodi se redovito srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje carinik (treći i četvrti razred).

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari