Nove izmjene PDV-a: Produljuje se niža stopa za plin, drvo, pelet, briket i sječku

Freepik.com
Plin, ilustracija, Foto: Freepik.com

Ministarstvo financija RH je u javno savjetovanje uputilo prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojim se produljuje primjena niže stope PDV-a od pet posto za isporuku prirodnog plina, grijanja toplinskih stanica te ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke.

Važećim Zakonom o porezu na dodanu vrijednost, niža stopa PDV-a propisana je do 31. ožujka 2024., a prema prijedlogu zakonskih izmjena, ta bi se mjera nastavila do 31. ožujka 2025. godine, priopćili su iz Ministarstva financija RH.

Niža stopa PDV-a od pet posto nastavila bi se primjenjivati na isporuku prirodnog plina uključujući naknade vezane uz tu isporuku, isporuku grijanja iz toplinskih stanica uključujući naknade vezane uz tu isporuku te isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, prenosi Hina.

Zakonske izmjene upućene su u javno savjetovanje po hitnom postupku, a procjenjuje se da će predložene mjere imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna Republike Hrvatske s osnove PDV-a u iznosu od oko 46 milijuna eura godišnje, navodi se u tekstu prijedloga s javnog savjetovanja. Javno savjetovanje otvoreno je do 25. ožujka.

“Vidljivi su inflatorni pritisci pa se procijenilo da bi ova mjera pomogla pri ublažavanju nestabilne situacije u energetskom sektoru odnosno zadržavanju iste razine poreznog opterećenja, a pomogla bi i zaštititi građane od eventualnih negativnih posljedica, ali i gospodarstvo u cjelini”, poručila je državna tajnica u Ministarstvu financija RH, Tereza Rogić Lugarić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari