Zagrebački ugostitelji traže smanjenje poreznog opterećenja i PDV od 13 posto

Pixabay.com
Zagreb Foto: Pixabay.com

Zagrebački ugostitelji opterećeni su visokim troškovima poslovanja, najamnina i nedostatkom radnika te su u srijedu sa svog foruma uputili zahtjeve Vladi i gradu za poboljšanje statusa i poslovanja, kao i za smanjenje poreznog opterećenja te uvođenje stope PDV-a od 13 posto za sve u ugostiteljstvu.

Tradicionalni Forum zagrebačkih ugostitelja u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreba u hotelu Esplanade okupio je više od 150 sudionika, ugostitelja i predstavnika raznih institucija, državnih i gradskih vlasti, a otvorio ga je ministar gospodarstva Davor Filipović naglasivši važnost ugostiteljstva za ukupno gospodarstvo jer zapošljava više od 120.000 ljudi.

Istaknuo je, piše Hina, da je Vlada pomagala i pomaže ugostiteljima i s posljednjim paketom mjera pomoći da se “zadrže u subvencioniranoj cijeni struje”.

To će nastaviti sve dok bude potrebno, a i kroz druge mjere tj. ograničavanje cijena grupe proizvoda omogućujemo ljudima i da više potroše u ugostiteljstvu, kazao je ministar.

Na pitanje oko PDV-a i smanjenja stope za sve u ugostiteljstvu na 13 posto, rekao je da to ipak treba pitati ministra financija, ali i da nikada ne škodi dijalog.

Komentirao je i cijene ugostitelja, na koje se mnogi žale da su previsoke, dodajući da sada imamo najnižu stopu inflacije od lani, da Vlada dobro radi, a da su ugostitelji koji su početno poskupljivali, sada kao i trgovci “dio trenutnog trenda pada cijena”.

Forum zagrebačkih ugostitelja, Foto: Tomislav Pavlek/HINA

Na pitanje o napojnicama i kako to riješiti s kartičnim plaćanjem, kazao je da je Vlada i to krenula rješavati kao dio za bolji okvir poslovanje pa će do 3.360 eura godišnje s kartica moći neoporezivo primiti/isplatiti, što je, po njemu, još jedan poticaj za djelatnost i za privući nove ljude.

To jako bitnim smatra i predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica, jer, kaže, za to su se izborili, a zadovoljni su i što imaju subvencioniranu cijenu energenata jer bi bez toga mnogi ugostiteljski objekti morali zatvoriti vrata.

Ipak, ni on, a ni drugi nisu zadovoljni što im je Grad Zagreb ove godine za 450 posto povećao najamninu prostora za terase na parkirnim mjestima, ali to im se neće, po riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, smanjivati nego će iduće godine takvo jedno mjesto plaćati u razini od oko 4.000 kuna mjesečno koliko takva rezervirana mjesta plaćaju i druge pravne osobe.

Tomašević je kazao i da je četiri petine ugostiteljskih terasa u Zagrebu na javnim površinama, od čega jedna petina na parkirnim mjestima, za koje su se jedino i povećavale cijene, dok za sve ostale nisu, koliko zna, od 2009., osim što je za terase veće od 50 metara četvornih dan popust po kvadratu.

Rekao je i da slijedom porezne reforme u Zagrebu nitko neće imati ni manje ni iste nego čak i nešto veće plaće, te da je i sada prosječna zagrebačka plaća d 1.310 eura neto najveća u državi, kao i da Grad daje veliki doprinos ugostiteljima jer im je usred pandemije smanjio pa i ukinuo porez na potrošnju.

Taj porez, naglasio je, još se neće vraćati.

4 Odgovora

  1. Ovi ugostitelji su više postali dosadni sa svojim zahtjevima. Bolje im je da se uhvate tacne i pregače.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari