Sabor će biti raspušten za šest dana, izbori najranije 14. travnja

Hrvatski Sabor / Foto: Hina

Hrvatski sabor bit će raspušten u četvrtak, 14. ožujka, o čemu je postignut dogovor na sastanku vladajuće koalicije, potvrdio je u uvodu sjednice Vlade RH, predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

Plenković je rekao kako su jutros imali sastanak parlamentarne većine i postigli suglasje da se, s obzirom na dinamiku točaka koje će Sabor raspravljati od početka idućeg tjedna do 14. ožujka, dan raspuštanja ovoga saziva dogodi upravo u četvrtak.

Premijer je rekao da će ranijim održavanjem izbora omogućiti svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamentarne većine i vlade.

Konačni datum izlaska na birališta određuje predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović. Izbore predsjednik RH mora raspisati u roku ne kraćem od 30 i ne dužem od 60 dana.

Predsjednik Republike Hrvatske rekao je danas novinarima, da će u najkraćem roku nakon raspuštanja Sabora, obavijestiti javnost o datumu parlamentarnih izbora.

“Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost, hrvatske građane što sam odlučio”, rekao je predsjednik Milanović medijima, ne navodeći datum izbora.

Istakao je da u ovom trenutku vjeruje da će tu odluku donijeti sam, bez konzultacija s političkim partijama jer, kako je rekao, odgovornost je na njemu. 

Izbori bi se trebali održati jednu od tri zadnje nedjelje u travnju ili prve dvije u svibnju. U pitanju su, tako, 14., 21. i 28. travanj, odnosno 5. i 12. svibanj. 9. lipnja na rasporedu su izbori za Europski parlament, te se procjenjuje da za izbore u Hrvatskoj biti izabran neki od ranijih termina.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari