Saboru upućen konačni prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora s EIB-om

Pixabay.com
Željeznica, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Vlada RH u saborsku proceduru poslala je konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o financiranju između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB) za projekt Revitalizacija željezničkog sustava Republike Hrvatske iz okvirnog zajma.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, podsjetio je da je ugovor potpisan 22. siječnja ove godine kao i da se odnosi na zajam od 400 milijuna eura, dok će preostali iznos okvirnog zajma u iznosu od 500 milijuna eura biti predmetom sljedećih ugovora o financiranju.

Na sjednici odbora direktora EIB-a, održanoj 13. prosinca 2023., ta je banka odobrila okvirni zajam od 900 milijuna eura kojim je predviđeno financiranje ili sufinanciranje projekata usmjerenih na poboljšanje željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, kao i projekata usmjerenih na poboljšanje putničkog prijevoza.

Predviđeni iznos prve tranše ugovora o financiranju u iznosu od 400 milijuna eura, čiji je rok korištenja pet godina, iznosi 108,5 milijuna eura. Ona se odnosi na financiranje i sufinanciranje projekata koji se planiraju realizirati u ovoj godini.

Predviđeni rok otplate prve tranše je 25 godina, s početkom od pet godina, dok indikativna kamatna stopa za prvu tranšu iznosi 3,234 posto.    

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari