Ruski Sberbank ostvario dobit od 4,02 milijarde eura u prvom kvartalu

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%A1%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA_(%D0%A2%D1%8E%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8C).jpg
Sber banka, Rusija Foto: Wikimedia Commons/Andrej Nikitin

Ruski Sberbank izvijestio je o porastu neto dobiti od 11,3 posto u prvom tromjesečju 2024. godine, na 397,4 milijarde rubalja što je jednako 4,02 milijardi eura, potaknut rastom depozita i kreditnog portfelja.

Sberbank je 2023. godine ostvario rekordnu dobit od 1,5 trilijuna rubalja, što je peterostruko povećanje u odnosu na prethodnu godinu, dok se ruski bankarski sektor oporavljao od utjecaja financijskih sankcija zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Ova banka, koja dominira ruskim bankarskim sektorom s oko 110 milijuna klijenata u maloprodaji, ovaj je tjedan objavila planove za isplatu rekordne godišnje dividende od više od 7,4 milijarde eura.

Sberbank je u većinskom vlasništvu države i ove dividende značajno doprinose prihodima ruskog proračuna, što u konačnici omogućuje vladi da nastavi veliku potrošnju, posebno na sukob u Ukrajini, ocjenjuje Reuters.

“Vidimo snažan rast na početku godine u sredstvima fizičkih klijenata (2,4 posto), što predstavlja solidnu osnovu za razvoj poslovanja u budućnosti”, rekao je izvršni direktor German Gref u izjavi.

Povrat na kapital banke pao je na 24,2 posto s 25 posto, koliko je iznosio prije godinu dana. Neto prihod od kamata porastao je 24,4 posto na 700 milijardi rubalja odnosno 7,09 milijardi eura.

Kreditni portfelj Sberbanka porastao je za 1,1 posto na godišnjoj razini, ponajviše zbog potrošačkog segmenta, a sredstva klijenata ukupno su bila veća za 5,1 posto, potaknuta korporativnim klijentima.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari