Ruska Sberbank očekuje rekordnu dobit ove godine

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%A1%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA_(%D0%A2%D1%8E%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8C).jpg
Sber banka, Rusija Foto: Wikimedia Commons/Andrej Nikitin

Najveća ruska banka Sberbank očekuje rekordnu dobit ove godine, rekao je izvršni direktor German Gref, objavio je Reuters, oporavljajući se od smanjenja od 75 posto u prošloj godini, kada su zapadne sankcije pogodile financijski sektor.

“Ova godina će vjerojatno biti doista najuspješnija u cijelom razdoblju. Očekujemo rekordnu dobit, i to za bankarski sektor”, rekao je Gref na konferenciji za novinare.

On je naveo da je iduću godinu teško predvidjeti, ali se banka također nada vrlo dobrim rezultatima i rekordnim brojevima. Međutim, s obzirom na rastuće kamatne stope banka bilježi blagi pad korporativnog kreditiranja i značajno usporavanje stanovništva. Gref nije precizirao kako se Sberbank planira suprotstaviti tim trendovima.

Gref je rekao da Sberbank ne očekuje veće promjene u politici dividendi, koju će odobriti 5. prosinca 2023. godine. Kao i druge velike ruske tvrtke, banka prošle godine nije isplatila dividendu za 2021. godinu, na preporuku središnje banke i ruske vlade, ali je u ožujku objavila rekordnu isplatu od 565 milijardi rubalja.

Sberbank je izvijestio i o rekordnoj godišnjoj neto dobiti za 2021. godinu od 1,25 trilijuna rubalja što je oko 13,5 milijardi dolara, ali je brojka za 2022. godinu smanjena na 300 milijardi rubalja, jer su je sankcije zbog sukoba u Ukrajini prisilile banku da napusti zapadna tržišta i prekine pristup međunarodnom platnom sustavu SWIFT.

Gref je rekao kako očekuje da će rublja, kojom se u utorak trgovalo oko 92,40 za dolar, biti stabilna oko 90 do kraja godine. Napomenuo je da ponuda strane valute na tržištu raste kao rezultat dekreta predsjednika Rusije, Vladimira Putina, o obveznoj prodaji prihoda izvoznika.

Rublja je ojačala, a brojni čimbenici i dalje podržavaju rublju, tako da je vjerojatnije da će trend ojačati nego oslabiti”, rekao je Gref.

Gref, koji vodi banku od 2007. godine, rekao je i da mu je nadzorni odbor produžio ovlasti za novi mandat.

5 Odgovora

  1. Pa to zato što su napustili, točnije bili protjerani iz Europe za vrijeme sankcija Rusiji.

  2. I ja očekujem petkom da ću dobiti eurojackpot. Za sad mi ne ide bas najbolje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari