Rekordna potražnja za ugljenom u 2023. godini

Pixabay.com
Ugljen, Foto: Pixabay.com

Potražnja za ugljenom ove je godine veća nego ikada prije te se očekuje se da će potražnja za ugljenom porasti za 1,4 posto u 2023. godini i po prvi put premašiti granicu od 8,5 milijardi tona, izvijestila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Međutim, zbog sve većeg korištenja obnovljivih izvora energije poput vjetra i sunca, stručnjaci očekuju smanjenje korištenja fosilnih goriva za 2,3 posto do 2026. godine.

Ipak, prenosi Hina, postoje velike razlike između industrijaliziranih i zemalja u razvoju. Primjerice, vjerojatno je da će doći do rekordnog pada za potražnjom ugljena oko 20 posto u SAD-u i EU-u, prognozira agencija.

„Potražnja za ugljenom u gospodarstvima u nastajanju i razvoju ostaje i dalje velika”, piše u izvješću.

Upravo zato, ova Agencija očekuje porast potražnje od osam posto u Indiji te pet posto u Kini. U tim zemljama potražnja za ugljenom raste zbog veće proizvodnje električne energije.

Ugljen je još uvijek najvažniji izvor energije za proizvodnju električne energije, kao i za proizvodnju čelika i cementa te ujedno najveći industrijski izvor stakleničkog plina – ugljičnog dioksida.

Unatoč očekivanom padu potražnje za ugljenom, stručnjaci pretpostavljaju da će potrošnja ugljena ostati na više od osam milijardi tona godišnje do i uključujući 2026. godinu.

Prema IEA-i, potrošnja bi morala pasti mnogo brže kako bi se ispunili ciljevi dogovoreni Pariškim klimatskim sporazumom. Ipak, ovo je bio prvi put ikad da je IEA prognozirala pad potrošnje ugljena, na bilo kojoj razini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari