RE-Source Croatia 2024: Hrvatska ima ogroman potencijal za sunčane elektrane koji ne koristi

pixabay.com
Solarni paneli, Foto: Pixabay.com

Hrvatska ima veliki potencijal za sunčane elektrane koji uopće ne koristi i nedostaje joj političke volje za razvoj ove vrste kapaciteta, rekao je za Financije.hr Dries Acke iz krovne organizacije za energiju sunca Solar Power Europe.

„Hrvatska je zaista u proteklom periodu napravila značajne iskorake kada je riječ o obnovljivim izvorima energije općenito, no ono što je nama interesantno jeste da Hrvatska ima ogroman sunčani potencijal, ali ipak u ovom segmentu nema mnogo infrastrukture koja bi ga i iskoristila“, rekao je Acke.

Na pitanje zašto je tako, Acke odgovara da je po njemu jedini razlog nedostatak političke volje da se ovi kapaciteti iskoriste.

„Europska unija se unazad nekoliko godina, a posebno od sukoba Rusije i Ukrajine, zaista fokusirala na obnovljive izvore energije, ali mi svi u EU još uvijek učimo cijeli ovaj proces. I zaista se i sama legislativa poboljšala u posljednjih nekoliko godina, koja ojačava sektor obnovljivih izvora energije. Imali smo već države koje su kasnile možda za ostatkom EU u ovom sektoru, ali kada su odlučile to promijeniti, tranzicija je išla brzo. Vjerujemo da i Hrvatska, kad se odluči, može jednako brzo napraviti ove iskorake u smjeru sunčanih elektrana“, ocjenjuje Acke.

Bolja situacija u sektoru obnovljivih izvora energije je kod vjetroelektrana, gdje Hrvatska bilježi dobre rezultate, ocijenio je Guy Brindley iz organizacije Wind Europa.

„Vjetropotencijal Hrvatska jako dobro koristi prema našim podacima i vjerujemo da će se taj sektor dodatno nastaviti razvijati“, ističe Brindley.

pixabay.com
Solarni paneli na kućama, Foto: Pixabay

Na današnjoj konferenciji biće govora i o PPA ugovorima, odnosno ugovorima za otkup električne energije, koji su u 2023. godini zabilježili porast od 40 posto u odnosu na godinu prije s ostvarenih 10,4 GW novih kapaciteta obnovljive energije, što ukazuje na sve veći zamah potražnje za obnovljivim izvorima energije među europskim tvrtkama.

Sektore najvećih korporativnih kupaca obnovljive energije u Europi u 2023. predvodila je teška industrija, zatim ICT, maloprodaja, telekomunikacije te inženjerstvo i tehnologija. Španjolska i Njemačka i dalje su predvodnice, zajedno čineći približno 50 posto ukupno potpisanih PPA ugovora u 2023.

Hrvatska se, s Bugarskom, Austrijom i Rumunjskom, na PPA tržište uključila tijekom 2022. godine, a prošle godine pridružile su im se Mađarska, Slovenija i Portugal.

Energetski intenzivna industrija i poduzetništvo aktivno istražuju načine dekarbonizacije i elektrifikacije za vlastite potrebe stoga imaju snažnu potrebu za kupnjom zelene energije prema unaprijed dogovorenoj cijeni, što PPA ugovori pružaju.

PPA ugovor funkcionira tako da tvrtke koje su veliki potrošači električne energije potpisuju s proizvođačima obnovljive energije dugogodišnje ugovore o kupnji električne energije po unaprijed dogovorenim cijenama. To proizvođačima energije iz obnovljivih izvora omogućava sigurnu prodaju proizvedene električne energije, a kupcima sigurnu opskrbu zelenom energijom po dogovorenoj cijeni.

Današnju konferenciju koju organiziraju Obnovljivi izvori energije Hrvatska (OIEH), a čiji su Financije.hr i medijski partner, otvorit će direktorica OIEH-a Maja Pokrovac.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari