RE-Source Croatia konferencija: Kako ozeleniti i unaprijediti poslovanje?

Pixabay.com
RE-Source Croatia konferencija sutra u petak u Zagrebu, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Ključ zelenog i održivog poslovanja tvrtki jeste u PPA ugovoru (Power Purchase Agreement) odnosno ugovoru o kupnji električne energije između dviju korporacija – onih koje struju trebaju i onih koje ju proizvode, ali iz obnovljivih izvora.

PPA ugovor funkcionira tako da tvrtke koje su veliki potrošači električne energije potpisuju s proizvođačima obnovljive energije dugogodišnje ugovore o kupnji električne energije po unaprijed dogovorenim cijenama. To proizvođačima energije iz obnovljivih izvora omogućava sigurnu prodaju proizvedene električne energije, a kupcima sigurnu opskrbu zelenom energijom po dogovorenoj cijeni.

Na konferenciji Re-Source Croatia, koja u organizaciji Obnovljivih izvora energije Hrvatska (OIEH) počinje sutra u Zagrebu, fokus će biti na razmjeni znanja i iskustva o PPA ugovorima.

Cilj je podržati tvrtke u izgradnji njihove poslovne konkurentnosti na temelju pristupačne električne energije bez emisija iz obnovljivih izvora.

Želimo ukazati na sve prednosti i izazove takvih ugovora upravo kroz ovakva okupljanja relevantnih sektora, od energetskog preko pravnog i bankarskog do poduzetničkog, ističu iz OIEH-a.

„Tržišta obnovljive električne energije rastu i sazrijevaju u cijeloj Europi dok s druge strane energetski intenzivne industrije, srednje i malo poduzetništvo, gradovi i lokalne vlasti aktivno istražuju načine elektrifikacije za vlastite potrebe. Ne čudi zato zanimanje za udruživanjem između tih sektora s ciljem kupnje odnosno prodaje zelene energije prema unaprijed dogovorenoj cijeni. PPA ugovori u toj priči pružaju također priliku poduzećima da dekarboniziraju opskrbu električnom energijom kroz zajednički projekt stvaranja novog OIE projekta. Ova će nam druga regionalna RE-Source Croatia konferencija približiti koji se uvjeti trebaju zadovoljiti kako bi se u Hrvatskoj ili u regiji potpisao PPA ugovor, kako funkcionira sustav jamstva podrijetla te kako njihov zajednički razvoj može promijeniti energetsku sliku Europe“, kaže Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, koja će i otvoriti konferenciju.

Na konferenciji, čiji je medijski partner i Financije.hr, sudjeluju, između ostalih, i Anni Scanlan, direktorica RE-Source platforma za razvoj PPA ugovora, Dries Acke iz krovne europske organizacije za energiju sunca SolarPower Europe te Guy Brindley iz Wind Europe, najvećeg europskog udruženja za energiju vjetra.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari