Raste važnost informacijskog sektora u Europskoj uniji, a i Hrvatska napreduje po broju zaposlenih u ICT

Freepik.com
Procjene gospodarstva, Foto: Freepik.com

Dodana vrijednost sektora informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u Europskoj uniji u bila je ekvivalentna 5,5 posto bruto dodane vrijednosti EU tijekom 2021. godine, od čega 4,7 posto otpada na ICT usluge, a 0,8 posto na ICT proizvodnju, pokazali su podaci europskog Ureda za statistiku – Eurostata.

Od zemalja EU za koje su bili dostupni podaci za ovaj sektor, zemlja s najvećom bruto dodanom vrijednošću bila je Malta s 10,3 posto, dok je Grčka imala najnižu stopu od 3,5 posto dodane vrijednosti.

Tri zemlje EU s najvišim omjerima u ICT uslugama tijekom 2021. godine bile su Malta s 9,4 posto a slijede Cipar i Bugarska s 8,9 odnosno 7,3 posto.

„U međuvremenu, Mađarska (1,2 posto), Malta (0,8 posto), Latvija i Slovačka (obje 0,6 posto) imale su najveći udio bruto dodane vrijednosti kroz ICT proizvodnju“, priopćeno je iz Eurostata.

Kada je riječ o udjelu zaposlenosti u ICT sektoru u ukupnoj zaposlenosti, prosjek u EU iznosio je 3,2 posto u 2021. godini.

Između 2011. i 2021., među zemljama EU, za koje su podaci za 2021. bili dostupni, samo je Danska zabilježila smanjenje ICT zaposlenosti u ukupnoj zaposlenosti i to od 0,6 postotnih bodova, dok su Latvija i Estonija zabilježile najveći porast udjela ICT-a zaposlenost u ukupnoj zaposlenosti, s rastom od 2,5 odnosno 2,2 postotna poena.

Hrvatska je oko EU prosjeka po udjelu zaposlenosti u ovom sektoru, što je u poređenju s 2011. godinom, kada je taj udio, prema podacima Eurostata, bio ispod dva posto, napredak.

U 2021. najveći udio zaposlenosti u ICT-u, u ukupnoj zaposlenosti, zabilježen je u Irskoj gdje je udio 6,1 posto, a slijede Estonija (5,6 posto) i Švedska (5,2 posto). U međuvremenu, najniže stope bile su u Grčkoj od 1,7 posto, te Poljskoj i Portugalu (obje države s tri posto).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari