Radnici A1 Hrvatska za 7. listopad najavili veliki prosvjed, tvrtka optužuje sindikat

Hrvatski sindikat telekomunikacija: Robert Golubić, Vesna Mamić i Sandra Vukelić. Foto: Daniel Kasap/HINA

Hrvatski sindikat telekomunikacija (HST) u srijedu je najavio prosvjed radnika telekoma A1 Hrvatska za 7. listopada u Zagrebu zbog niskih plaća neusklađenih s rastom troškova života i zbog pregovora o kolektivnom ugovoru koje, prema sindikatu, poslodavac opstruira ne želeći pregovarati o povišici.

Prosvjed radnika A1 u Zagrebu će se pod nazivom “Radimo, a živimo na rubu siromaštva” 7. listopada održati u 11 sati pred poslovnicom A1 u Gajevoj ulici, na koji je predsjednica HST-a Vesna Mamić s konferencije za medije u srijedu pozvala sve radnike A1, ali i iz drugih telekoma, s kojima će manje-više svima taj sindikat, kako vjeruju, pokrenuti pregovore oko plaća i uvjeta rada do kraja ove godine.

A1 Hrvatska nema kolektivni ugovor, ali ima sindikalnu podružnicu od 2017. godine, pri čemu članstvo čini oko 50 posto zaposlenih od ukupnih 1.900, kazala je Mamić, a prenosi Hina.

Tvrdi da se prema njima u A1 “baš ne ponašaju adekvatno” i sindikat ih želi zaštititi, kao i ostale radnike čija je minimalna plaća u najnižem platnom razredi 590 eura.

Radnika s takvom plaćom u A1 je, kaže Mamić, oko 400 ili oko 20 posto i sindikat za njih traži povišicu na 690 eura, a onih čija je plaća manja od državnog prosjeka je oko 70 posto, čemu je dodala i da prosjek plaća u tom telekomu dižu menadžerske visoke plaće.

“S takvim plaćama i odbijanjem pregovaranja za kolektivni ugovor, u čemu su i pregovori i za bolje uvjete rada, u A1 se radnici sjećaju kao građani drugog reda, tim više što je A1 jedna od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj i ima financijskih mogućnosti za povećanje. U telekomu A1 u Austriji plaće su već povećali i uskadili s porastom troškova i imaju i dobar socijalni dijalog sa sindikatom i kolektivni ugovor. To smo čuli od naših kolega i nije onda jasno zašto to ne čine i u Hrvatskoj”, upozorila je Mamić.

Dodala je i da je u A1 bilo i nezakonitih otkaza i da se vode brojni sporovi, te da ni nakon deset sastanka u godinu dana pregovori s tim poslodavcem ne uspijevaju tj. nema ih.

Iz A1 Hrvatska su na najavu prosvjeda i poruke iz HST-a na upit Hine odgovorili da žele potpisati kolektivni, ali da sindikat opstruira pregovore.

Tome dodaju da u posljednje dvije godine uložili dodatnih sedam milijuna eura u primanja, za što kažu da je najviše po zaposleniku u sektoru telekomunikacija.

Navode da su minimalna primanja u A1 Hrvatska 768 eura neto i da je to gotovo 100 eura više od onoga što zahtijeva sindikat, kao i 34 posto veći iznos od državnog minimuma, s time da je povrh toga moguće ostvariti i dodatne bonuse.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari