Prvi put objavljeni podaci: U području umjetnosti, zabave i rekreacije u EU zaposleno preko dva milijuna osoba

Wikimedia Commons/Marko Jukić
Muzej za umjetnost i obrt, Foto: Wikimedia Commons/Marko Jukić

Godine 2021. bilo je ukupno 894.000 poduzeća u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije u EU-u, što predstavlja 2,9  posto svih poduzeća aktivnih u poslovnoj ekonomiji.

Nakon stupanja na snagu Uredbe o europskoj poslovnoj statistici (EBS), Eurostat je proširio obuhvat usluge za strukturnu poslovnu statistiku (SBS) i po prvi put objavljuje SBS podatke o sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije.

U 2021. godini sektor umjetnosti, zabave i rekreacije zapošljavao je 2,1 milijuna ljudi, što predstavlja 1,3 posto svih ljudi zaposlenih u poslovnoj ekonomiji. Sektor je doprinio s 86,5 milijardi eura dodane vrijednosti, što čini 0,9 posto dodane vrijednosti koju je stvorila poslovna ekonomija EU-a.

Najveći doprinos poslovnoj ekonomiji i zaposlenost na Malti

Najveći doprinos ovog sektora dodanoj vrijednosti poslovnoj ekonomiji zabilježen je na Malti (16,9 posto), zatim u Slovačkoj (3,7 posto) i Mađarskoj (2,3 posto). Najniže doprinose bilježe Luksemburg (0,2 posto), Poljska (0,4 posto) i Irska (0,5).

Što se tiče zaposlenosti, najveći udio bilježi Malta (5,3 posto), ispred Danske (2,6 posto) i Španjolske (2,3). Najniži udio zaposlenosti u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije u ukupnoj poslovnoj ekonomiji zabilježen je u Luksemburgu (0,4 posto), Poljskoj (0,5) i Češkoj (0,8).

U Hrvatskoj je i doprinos i zaposlenost u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije približna EU prosjeku, s oko 1,2 posto, u oba spomenuta promatrana segmenta.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari