Europa je trenutno ovisna o uvozu biljnih bjelančevina za prehranu, dogovara se strategija za preokret

Limburg, sastanak o EU poljoprivredi, foto: PR

U Belgiji, u pokrajini Limburg se od 7. do 9. travnja održao neformalni sastanak EU ministara poljoprivrede na kojem je hrvatsko izaslanstvo predvodila ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić.

Ministri su raspravljali o hrani, posebno proteinima, kao strateškom sektoru za budućnost Europe, jer je Europska unija odlučna postići otvoreniju stratešku autonomiju u važnim područjima politika. U današnjem kontekstu prosvjeda poljoprivrednika i geopolitičkim, kao i gospodarskim promjenama, prehrambena sigurnost postaje još važnija.

Europa je trenutno ovisna o uvozu biljnih bjelančevina za prehranu životinja i ljudi, a da bi se smanjila ta ovisnost potreban je zajednički, strateški pristup temeljen na holističkim razmišljanjima i koherentnosti svih EU politika.

Ministri su se složili da je ključno osigurati stratešku autonomiju u proizvodnji bjelančevina te da će biti potrebno poduzeti mjere za povećanje neovisnosti EU-a u tom sektoru.

Bit će potrebno diversificirati izvore bjelančevina, promicati proizvodnju u Europi i osigurati veću iskoristivost nusproizvoda. Trebat će u obzir uzeti cijeli lanac, od proizvodnje do potrošača, osigurati promicanje i poticanje takve proizvodnje te ojačati ulaganja u istraživanje i inovacije.

Sudionici sastanka, foto PR

“Hrvatska među vodećim proizvođačima soje”

Ravnateljica Zokić na sastanku je naglasila kako Hrvatska snažno podržava inicijative usmjerene na razvoj proizvodnje proteinskih usjeva, jer takva proizvodnja ima izravne učinke pozitivne za klimu i okoliš, a sektoru stočarstva, koji se posljednjih godina suočava s nizom izazova, daje veću konkurentnost i stabilnije cijene. Vezano uz nužnost smanjenja ovisnosti o uvozu biljnih bjelančevina Zokić je pozvala da se vodi računa i o kvaliteti tih bjelančevina te nužnosti uzgoja soje koja nije genetski modificirana, a Hrvatska je u tom segmentu među vodećim proizvođačima u EU.

Proizvodnja soje iz godine u godinu raste, a za nastavak takvog trenda nužno je zadržati dobrovoljne vezane potpore za proteinske kulture. Dodatno je istaknula da je prije nego što se krene razgovarati o korištenju bjelančevina iz drugih izvora poput insekata i algi, potrebno razmotriti moguće dodatne mjere i aktivnosti usmjerene na daljnje povećanje uzgoja biljnih proteinskih usjeva jer poticanje njihovog uzgoja ujedno doprinosi zaštiti prirodnih resursa tla, vode i zraka od onečišćenja.
 
Belgijski domaćini za ministre su organizirali posjet poljoprivrednom gospodarstvu koje se bavi uzgojem belgijskog plavog goveda, a ministri su posjetili i istraživački centar za voće „pcfruit“ gdje je održana prezentacija najnovijih postignuća u području precizne poljoprivrede.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari