Prva žena na čelu turske središnje banke

Hafize Gaje Erkan/Foto: Youtube PrintScreen @Bloomberg TV

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je Hafizu Gaye Erkan za novu guvernerku središnje banke, zamijenivši Sahapa Kavcioglua u potezu koji bi mogao signalizirati povratak konvencionalnijoj monetarnoj politici.

Ovom objavom, objavljenom dekretom u Službenim novinama Republike Turske, dovršava se preustroj Erdoganovog najvišeg gospodarskog tima nakon imenovanja Mehmeta Simseka za ministra financija. Za vrijeme dok je bio guverner, Kavcioglu nikad nije odstupio od Erdoganovog uvjerenja da bi smanjenje kamatnih stopa moglo usporiti inflaciju.

Erkan je prva žena na čelu turske monetarne vlasti. Prethodno je radila u Goldman Sachs grupi i First Republican banci sa sjedištem u San Franciscu, koja je propala u svibnju, više od godinu dana nakon što je Erkan otišla s mjesta suizvršnog direktora.

Tržišta bi njezino imenovanje mogla shvatiti kao znak da će se turska monetarna politika normalizirati nakon godina ultraniskih troškova zaduživanja, što je uzrokovalo rast inflacije. Njezin uspjeh ovisit će o tome koliko autonomije uživa pod Erdoganom, rekao je za Bloomberg Nick Stadtmiller, direktor Medley Global Advisorsa.

“Nadajmo se da Erkanovo imenovanje označava napredak u odnosu na politiku njezina prethodnika”, rekao je Stathmiller. Ostaje pitanje hoće li Erdogan dopustiti središnjoj banci da podigne stope dovoljno za smanjenje inflacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari