Promet od uslužnih djelatnosti u listopadu 2023. porastao i na godišnjoj i na mjesečnoj razini

Pixabay.com
Smještaj, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), promet od uslužnih djelatnosti u listopadu ove godine u Hrvatskoj porastao je i na godišnjoj i na mjesečnoj razini. U odnosu na rujan 2023. porastao je za 1,4 posto, a u odnosu na listopad lani porastao je za 25,6 posto.

Najveći porast ukupnog prometa od uslužnih djelatnosti na mjesečnoj razini zabilježen je kod djelatnosti smještaja i to 7,1 posto.

Kod informacijskih uslužnih djelatnosti promet je porastao za 5,3 posto, dok je kod ostalih stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti porastao za 2,6 posto.

Statistički podaci DZS-a otkrili su da je promet najviše pao kod proizvodnje filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa, za 31,5 posto.

Kod djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup promet je pao za 4,7 posto, a kod računalnog programiranja, savjetovanja i djelatnosti povezanih s njima pao je za 3,7 posto.

U listopadu 2023., u usporedbi s listopadom 2022. godine, najveći porast prometa ostvaren je u djelatnosti emitiranja programa i to 29,9 posto. Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima ostvarile su porast prometa za 23,7 posto, a kod djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup promet je porastao za 23 posto.

Promet je u najvećem padu na godišnjoj razini bio kod vodenog prijevoza gdje je pao za 36,1 posto, nakon njega je proizvodnja filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa s padom prometa od 29,3 posto.

Kod promidžbe (reklama i propaganda) i istraživanja tržišta zabilježen je pad prometa od jedan posto.

Kalendarski prilagođen promet uslužnih djelatnosti u prvih deset mjeseci ove godine porastao je za 27,4 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari