Promet od uslužnih djelatnosti pao na mjesečnoj razini, a porastao na godišnjoj

Pixabay.com
Proizvodnja filmova, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak da je promet od uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj u kolovozu ove godine porastao na godišnjoj, a pao na mjesečnoj razini.

Prema DZS-u, ukupan sezonski i kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u kolovozu 2023. pao je za 0,1 posto u odnosu na mjesec prije.

Najveći pad prometa, od 15,4 posto, bio je u djelatnostima proizvodnje filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa, na drugom mjestu bile su ostale stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti čiji je promet pao za 12,1 posto, a na trećem mjestu su izdavačke djelatnosti čiji je promet pao za 8,6 posto.

S druge strane, najveći porast prometa ostvarila je djelatnost vodenog prijevoza gdje je promet porastao za 10,8 posto, nakon nje je djelatnost usluga u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika s rastom od 7,9 posto, a na trećem mjestu su uredske administrativne i pomoćne djelatnosti i ostale poslovne pomoćne djelatnosti s rastom prometa od 7,6 posto.

U odnosu na kolovoz lani, ukupan kalendarski prilagođen promet od uslužnih djelatnosti ostvaren u kolovozu ove godine porastao je za 21,6 posto.

Promet je najviše porastao u djelatnosti proizvodnje filmova, videofilmova i televizijskog programa, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa, za 22 posto.

Usluge u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika imale su porast prometa za 21 posto, a arhitektonske djelatnosti i inženjerstvo, tehničko ispitivanje i analiza imale su porast za 17,4 posto u odnosu na kolovoz 2022.

Informacijske uslužne djelatnosti imale su najveći pad prometa, od 22,7 posto, u kolovozu 2023. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Vodeni prijevoz imao je pad prometa od 16,6 posto, a kod ostalih stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti promet je pao za 9,6 posto.

Kalendarski prilagođen promet uslužnih djelatnosti, u prvih osam mjeseci ove godine, porastao je za 27,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Jedan odgovor

  1. Na godišnjoj razini raste, na mjesečnoj razini pada. Ima li kakva informacija za dnevnu razinu?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari