Ukupan indeks cijena uslužnih djelatnosti u Hrvatskoj porastao za 13 posto

pixabay.com
Novac Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju 2023. godine porastao ukupan indeks cijena uslužnih djelatnosti pružatelja usluga na godišnjoj i na tromjesečnoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Porasle su za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prve tri djelatnosti kod kojih su najviše porasle cijene u odnosu na prethodnu godinu su: Smještaj, gdje su porasle za 56,3 posto, Savjetovanje u vezi s upravljanjem za 16,8 posto, te Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića za 16,5 posto.

Cijene uslužnih djelatnosti pružatelja usluga porasle su i u odnosu na prethodno tromjesečje ove godine za 7,6 posto.

Podaci.dzs.hr
Uslužne djelatnosti Foto: Podaci.dzs.hr

Prema podacima DZS-a, pale su samo za djelatnosti: Promidžba (reklama i propaganda) i istraživanje tržišta za 5,3 posto te Informacijske uslužne djelatnosti za 1,2 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje, najviše su porasle cijene za: Smještaj za 60,3 posto, Djelatnosti iznajmljivanja i davanja zakupa za 29, 9 posto te Emitiranje programa za 10,4 posto.

Kod cijena koje su najviše pale, u usporedbi s prethodnim tromjesečjem 2023. godine, na prvom mjestu su: Informacijske uslužne djelatnosti čije su cijene pale za 3,4 posto, Kopneni prijevoz i cjevovodni transport za 1,6 posto te Poslovanje nekretninama za 1,1 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari