Danas objava liste proizvoda čije će cijene biti smanjene, novi paket mjera pozdravili svi socijalni parteri

pixabay.com
Danas objava novog paketa mjera Vlade RH, ilsutracija Foto: Pixabay.com

Na današnjoj sjednici Vlade RH trebala bi biti obznanjena informacija o konačnoj listi proizvoda čije će cijene biti smanjene, kao i onih koji će imati reguliranu cijenu, najavio je ovo ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, nakon sastanaka sa socijalnim parterima.

Ministar Piletić je rekao, prenosi Hina, da su svi predstavnici trgovačkih lanaca izrazili jasnu spremnost da doprinesu smanjenju inflacije u Hrvatskoj.

Na sastanku u Banskim dvorima, kojem je nazočio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, sudjelovali su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), kao i predstavnici sindikalnih centrala i sindikata umirovljenika.

Predstavnici socijalnih partnera, cehovskih udruženja i umirovljenika su nakon sastanka izrazili zadovoljstvo novim paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji će danas biti, a koji predstavlja svojevrsni kontinuitet s dosadašnjim mjerama.

“S obzirom da smo svjesni učinka inflatornih pritisaka na sve grupacije naših građana i gospodarstvo, Vlada i dalje nastavlja s velikim paketom mjera”, izjavio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nakon sastanka.

Uz mjere, prenosi Hina, koje su na snazi do kraja ožujka iduće godine poput regulacije cijena plina, tu su i mjere koje će obuhvatiti i korisnike sustava socijalne pomoći, umirovljenike, poljoprivrednike, a nastavlja se i sa snažnom potporom gospodarstvenicima i obrtnicima.

“Na taj način želimo još jedanput naglasiti da intervencija Vlade ide u smjeru da svi prebrode ovu razinu inflacije”, rekao je Piletić.

Hina
Sastanak premijera Andreja Plenkovića sa socijalnim parterima, na fotografiji: Irena Weber, Ivan Mišetić, Sanja Šprem. Foto: Hina/Edvard Šušak

“Zadržavanje okvira sigurnosti i izvjesnosti”

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Irena Weber istaknula je da novi paket mjera donosi nastavak mjera i “zadržavanje okvira sigurnosti i izvjesnosti”, kako bi poslodavci mogli nastaviti s ciklusom investicija, povećanjem zaposlenosti i dizanjem plaća.

Na pitanje nastavljaju li se subvencije električne energije i za velike poduzetnike, Weber je ustvrdila da se tu ne može govoriti o subvencijama, s obzirom da su već dulje razdoblje cijene električne energije na tržištu bitno niže od ograničenja cijena koje je odredila Vlada.

No, u slučaju nekog “energetskog šoka”, Vlada će intervenirati i zaštititi poduzetnike, rekla je Weber, dodajući i da se, s obzirom na trenutne cijene, neki “bitniji šokovi” ne očekuju.

Sindikati: Mjere su dobro pogođene

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izrazio je zadovoljstvo sastankom.

“Dobili smo po prilici ono što smo tražili i očekivali, a to je stabilnost kada je riječ o građanima. Mjere su dobro pogođene, a za većinu građana će doista značiti potporu. Kada je riječ o energentima, to znači jednu sigurnost”, izjavio je Sever.

Očekuje i da će se danas doznati i što je dogovoreno s poduzetnicima i trgovačkim lancima, prenosi Hina, s obzirom da najveći udar na građane dolazi od povećanja cijena hrane.

“Nama je izuzetno značajno, i tu dajemo snažnu potporu Vladi, da napravi sve što može i pritisne trgovce, prerađivače i dobavljače da spuste svoje cijene. Jedino to će omogućiti građanima relaksiraniju jesen i zimu”, poručio je Sever.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dalibor Kratohvil, također je pozdravio mjere Vlade RH za pomoć obrtništvu, poduzetništvu i građanstvu.

“Pozdravili smo mjere koje se tiču obrtništva, ali i koje se tiču najugroženijeg dijela stanovništva jer tim novcem koje će dobiti naši sugrađani, indirektno će pomoći i obrtništvu”, kazao je Kratohvil, dodajući i da se subvencije za energiju za male i mikro poduzetnike obrtnike nastavljaju.

Foto: Freepik.com / wirestock

Mjere i za poljoprivrednike

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović paket mjera je ocijenio sveobuhvatnim, izrazivši zadovoljstvo dijelom mjera koji se odnosi na svinjogojski sektor, odnosno na primarne poljoprivredne proizvođače koji su se našli u problemima zbog pojave afričke svinjske kuge.

Vlada je, kako je naveo, u paket uvrstila tri podmjere koje su tražili- riječ je o obnovi potencijala, dijelu vezanom za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, te mjerama koje se odnose na što lakše prebrođivanje krize, a to su subvencije kroz HBOR i Hamag. Rekao je i kako će s resornom ministricom poljoprivrede Marijom Vučković nastaviti razgovore vezane za pakete koji se odnose na ogrjevno drvo, obzirom na velike probleme koji se javljaju, posebice na sjeveru zemlje zbog devastacije privatnih šumskih površina.

Isplata jednokratne naknade za umirovljenike

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović izrazila je zadovoljstvo antiinflacijskim efektima paketa.

“Sigurno će zadržati ljude u domovima jer će struja i plin biti zadržani na istim cijenama, što je važno kako se stariji ljudi ne bi smrzavali i dovodili u krajnje ugrožene situacije”, istaknula je.

Izvijestila je i da će biti isplaćen i jednokratan dodatak na mirovine koje iznose do 700 eura, u četiri kategorije, dok će umirovljenici čija mirovina iznosi do 300 eura dobiti 160 eura.

“To je već povećanje koje pozdravljamo”, kazala je Petrovićeva te dodala kako su uspjeli ispraviti nepravdu, a to je da će svi koji imaju nisku mirovinu, toliko nisku da su otišli raditi bilo kakav posao i ukupni im prihod kada se to zbroji je niži od 700 eura, dobiti po prvi puta jednokratnu naknadu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari