Promet od trgovine na malo u ožujku pao na mjesečnoj, a porastao na godišnjoj razini

Pixabay.com
Kupovina, ilustracija, Foto: Pixabay.com

U ožujku ove godine realni promet maloprodaje pao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto, a porastao na godišnjoj razini za 8,9 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima bio je manji u ožujku za 0,4 posto, a neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 3,7 posto, u odnosu na veljaču 2024.

U ožujku 2024., u usporedbi s istim mjesecom lani, promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 8,2 posto, a neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 10 posto.

Prema DZS-u, u prvom tromjesečju ove godine kalendarski prilagođeni promet maloprodaje realno je bio veći za 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje u 2023. godini.

Na godišnjoj razini, prema izvodnim indeksima, porast prometa ostvarilo je osam trgovačkih struka, a u jednoj trgovačkoj struci zabilježen je pad prometa.

Statističari ističu da su najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u ožujku 2024. u usporedbi s ožujkom lani, prema izvornim indeksima, imale tri trgovačke struke.

Na prvom mjestu je nespecijalizirana trgovina pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s porastom prometa od 19,2 posto, slijede motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 16,1 posto te ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 25,1 posto.

Prema tome, u ožujku ove godine ukupan izvorni promet od maloprodaje je u usporedbi s istim mjesecom 2023. nominalno porastao za 14,5 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari