Promet u maloprodaji porastao u siječnju za 0,7 posto na mjesečnoj razini

trgovina, prodavnica, supermarket
ilustracija, Photo by Franki Chamaki on Unsplash

U siječnju 2024. realni promet od maloprodaje porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U usporedbi s prosincem lani, sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo koji su ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću realno je porastao za 0,7 posto, podaci su to Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promet u maloprodaji prehrambenim proizvodima ostao je isti kao i u zadnjem mjesecu prošle godine, a neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao je za 0,4 posto na mjesečnoj razini.

DZS navodi kako na godišnjoj razini realni promet od trgovine na malo kontinuirano raste od travnja 2023. godine. U siječnju ove godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 7,9 posto, u usporedbi sa siječnjem 2023.

U godini dana promet od trgovine hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao je za četiri posto, dok je promet od maloprodaje neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 11,9 posto.

Iz DZS-a ističu da je nespecijalizirana prodaja pretežno živežnih namirnica najviše utjecala na porast nominalnog prometa.

U siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je svih devet trgovačkih struka.

“Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirana trgovina pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s porastom prometa od 10,9 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,8 posto, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 31,7 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,3 posto, te Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 17,2 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,2 posto”, priopćili su iz DZS-a.

Prema tome, ukupan izvorni promet od maloprodaje u siječnju 2024., u usporedbi sa siječnjem 2023., nominalno je porastao za 14,7 posto.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari