DZS: Promet od trgovine na malo uvećan za 3,2 posto u prvih 11 mjeseci 2023. godine

Pixabay.com
Najprodavanije - živežne namirnice, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Realni promet od trgovine na malo u studenome 2023. godine, porastao je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U prvih 11 mjeseci 2023. godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mjesečnoj razini smanjen je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima, a porastao neprehrambenim proizvodima.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u studenome 2023. godine ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 1,2 posto u usporedbi s listopadom 2023. godine.

Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 2,7 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za pet posto.

U studenome 2023. godine, prema podacima DZS-a, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 7,3 posto, što je najveći porast prometa od listopada 2021. godine, kada je taj porast iznosio 8,7 posto. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,1 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 13,3 posto.

U studenome 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, porast prometa ostvarilo je deset trgovačkih struka, a u samo jednoj trgovačkoj struci promet je pao.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u studenome 2023. godine u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od devet posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od tri posto, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 21,7 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,8 posto, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 43,8 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,7 posto, te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 20,1 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa također od 1,7 posto. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 12,1 posto“, priopćeno je iz DZS-a.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u studenome 2023. u odnosu na listopad 2023. realno je porastao za 2,9 posto. U odnosu na studeni 2022. godine, njihov ukupan kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 6,4 posto, a u prvih 11 mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine realno je pao za 1,6 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari