DZS: U deset mjeseci 9,4 posto više turista nego lani, Istra i dalje najatraktivnija

Pixabay.com
Rovinj, Istra, Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci ove godine ostvaren rast dolazaka turista za 9,4 i noćenja za 2,5 posto u odnosu na odnosu na isto razdoblje 2022. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

U prvih deset mjeseci ove godine u komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je 18,7 milijuna dolazaka i 90,7 milijuna noćenja turista, što je porast dolazaka za 9,4 i noćenja turista za 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Domaći turisti, prema podacima DZS-a, ostvarili su 2,3 milijuna dolazaka i 7,5 milijuna noćenja, što je porast dolazaka za 6,7 i noćenja za 3,9 posto.

Strani turisti, u ovom razdoblju, ostvarili su 16,4 milijuna dolazaka i 83,2 milijuna noćenja, što je za 9,8 posto više dolazaka i za 2,4 posto više noćenja. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

U listopadu je ostvareno 14,9 posto više dolazaka i 11,9 posto više noćenja turista u odnosu na prošlogodišnji listopad.

https://podaci.dzs.hr/2023/hr/58163
Noćenja turista u listopadu, Izvor: DZS

U hotelima i sličnom smještaju ostvareno je najviše noćenja turista u listopadu 2023. godine, i to 1,7 milijuna, što je 54,4 posto od ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na listopad 2022. godine, u ovoj skupini ostvareno je za 14,5 posto više noćenja turista.

Slijede noćenja turista ostvarena u skupini Odmarališta i slični objekti za kraći odmor, i to milijun noćenja, što je 31,7 posto od ukupno ostvarenih noćenja turista. U toj je skupini smještaja ostvareno 7,3 posto više noćenja turista u odnosu na prošlu godinu.

I kampovi u Hrvatskoj bilježe povećanje broja noćenja prema DZS-u. Ostvareno 13,5 posto više noćenja turista u odnosu na listopad 2022. godine.

Najatraktivnija je i u listopadu Istarska županija, koja je u odnosu na listopad 2022. godine, ostvarila 9,9 posto više noćenja turista. Slijede Splitsko-dalmatinska županija te Dubrovačko-neretvanska županija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari